Ciutadans l'havia presentat com una moció a contra el "separatisme". I malgrat que ho ha estat, hi havia una intenció encoberta, que era atacar els socialistes

Carlos Carrizosa ha aprofitat la seva intervenció per acusar el PSC de ser "lamentables" i de "deixar sols als constitucionalistes i als demòcrates". A Cs els irrita tot el que soni a diàleg entre els governs català i espanyol, troben inadmissible i "una vergonya" que Pedro Sánchez s'avingui a negociar amb el govern Torra, a qui assenyalen com a "continuador del cop contra la democràcia". 

El text incloïa set punts, en què es manifestava que els demòcrates han d'acatar, que el procés aniquila llocs de feina o que els funcionaris catalans viuen en un ambient de por i coacció. 

Durant el debat, el portaveu socialista Ferran Pedret ha replicat a Cs que "són tant o més nacionalistes que aquells a qui critiquen" i ha posat com a exemple la concentració que han convocat per a aquest diumenge a la Plaza Colón, sota una immensa bandera espanyola, de la mà del PP i VOX. 

Ara bé, malgrat les crítiques, els socialistes catalans han votat a favor d'alguns dels punts, concretament els que feien referència a que els partits independentistes han de complir la llei i que la Llei del Referèndum i la de Transitorietat Jurídica són il·legals i cal rebutjar-les. El PP ha votat a favor de tot. 

Cavall de Troia de l'extrema dreta

A més de la del PSC, les rèpliques de JxCAT, ERC, els comuns i la CUP han estat especialment àcides. Ernest Maragall ha retret a Cs que siguin "el Cavall de Troia de l'extrema dreta, perquè col·laboren activament en que tinguin representació a les institucions". 

Amb la mateixa rotunditat s'ha expressat Joan Josep Nuet, qui ha lamentat que "els veig -a Cs- cada vegada més a prop de l'autoritarisme, es troben absolutament còmodes en el conflicte".