El cost de l'acció exterior catalana torna a estar al centre de l'actualitat política i torna a ser blanc de crítiques de l'unionisme. Ciutadans i PSC, cadascú per la seva banda i per motius diferents, s'han queixat aquest dimarts de determinades despeses en aquest sentit.

Per una banda, Ciutadans ha denunciat a la Fiscalia que el Govern d'Artur Mas gastés 1,6 milions -segons dades aportades pel partit- en els serveis d'un lobby americà. Tot i que les despeses estan datades de 2014 i 2015, Ciutadans assegura que es van servir pel "pla concebut" per acabar declarant la independència de Catalunya. 

En la denuncia, Ciutadans es queixa de que han demanat les dades d'aquestes despeses a la conselleria d'Exteriors en determinades ocasions i que no se'ls han concedit. "Seguim investigant la despesa de les ambaixades separatistes per part del Govern", ha avisat el portaveu del grup, Carlos Carrizosa, en aquest sentit.

 

Per la seva banda, el PSC ha denunciat que aquest dilluns la Mesa aprovés el pagament d'un viatge d'un grup de diputats catalans al Parlament belga en considerar que es tracta d'un viatge "partidista". Segons la portaveu del grup, Eva Granados, el viatge està destinat només a reunir-se amb "nacionalistes flamencs de dretes". 

El viatge en qüestió és una invitació del partit nacionalista flamenc N-VA que es va fer després de ser ells convidats a visitar el Parlament de Catalunya. Al viatge hi estan convidats a participar el vicepresident de la cambra i responsable d'acció exterior d'aquesta, Josep Costa, i també tots els responsables de la mesa de la comissió d'exteriors, de la que formen part Aurora Madaula (JxCat), Gerard Gómez del Moral (ERC) i Esther Niubó (PSC). Niubó ha declinat la invitació. 

El programa de la visita inclou una reunió amb el ministre de l'Interior belga, Jan Jambon, i amb el president del Parlament de Flandes, Jan Peumans, entre d'altres. Tots dos han denunciat la resposta d'Espanya envers el cas català i, de fet, Peumans és qui va provocar l'expulsió del delegat de Flandes a Madrid després de denunciat l'existència presos polítics.

Per aquest motiu, els socialistes consideren que és un viatge "partidista" i rebutgen que es pagui amb diners del Parlament. "Si volen anar a Waterloo que s'ho paguin. No volem que amb els diners dels catalans es facin viatges a les romeries de Waterloo", ha avisat la portaveu dels socialistes, que també ha anunciat que a partir d'ara estaran molt atents vigilant en què es gasta els diners la cambra. 

Fonts parlamentàries de la majoria sobiranista han explicat que aquests viatges són "habituals" i que hi ha "molts convenis entre parlaments d'arreu del món". En aquest sentit, han posat com a exemple el que faran la mesa de la comissió de Polítiques Digitals, de la que formen part Cs i el PSC, al Parlament Europeu.