Ciutadans ha registrat al Parlament sengles propostes de resolució en les quals demana que la Cambra demani al govern espanyol que iniciï el procediment per aplicar l'article 155 de la Constitució "per evitar que es continuï atemptant greument contra l'interès general i es continuï violant els drets i llibertats de milions de ciutadans" i es posicioni contra un hipotètic indult als líders sobiranistes investigats.

Aquestes propostes formen part de la bateria de mesures recollides per Europa Press que Cs portarà a votació aquest dijous en el debat sobre els plens del 6 i 7 de setembre de 2017, que el partit considera un "cop a la democràcia".

Per això, asseguren que "no hi pot haver cap indult ni cap altra mesura de privilegi als qui poguessin resultar condemnats" per l'ocorregut a Catalunya a la tardor de l'any passat.

Sobre aquests investigats, Cs vol que el Parlament manifesti que a Espanya no hi ha persones privades de llibertat ni condemnades per defensar una ideologia política determinada, sinó en virtut de processos judicials "amb totes les garanties", el que suposaria que la Cambra negués que els independentistes empresonats siguin presos polítics, com sosté el sobiranisme.

Neutralitat i llibertat

Cs també proposa que el Parlament insti el Govern a mantenir la neutralitat política, a eliminar "qualsevol símbol partidista" d'edificis de la Generalitat i a estendre aquesta neutralitat a la Conselleria d'Interior i als Mossos d'Esquadra.

Per això, demanen que els Mossos no rebin instruccions amb "biaix partidista" i que qualsevol comunicació al cos sigui per escrit i estigui a disposició de tots els agents que integrin el dispositiu afectat.

També reclamen al Govern que garanteixi la neutralitat i la imparcialitat ideològica en els centres educatius i universitats per evitar possibles agressions a docents i alumnes, així com que es retirin d'aquests espais símbols polítics.

A més, volen que el Parlament condemni "amb tota la contundència el franquisme, el feixisme, el nazisme i qualsevol altre moviment totalitari d'extrema dreta, així com de l'extrema esquerra, que utilitzin la coacció, la intimidació o qualsevol altre tipus de violència."