El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha assegurat aquest dilluns en roda de premsa que la formació taronja estudia “parlar amb el PP i PSC per plantejar un recurs d’inconstitucionalitat” a la llei dels pressupostos de la Generalitat del 2017 i “no descarten” presentar una sol·licitud d’empara al Tribunal Constitucional (TC) en referència a la creació de la ponència conjunta que ha de servir per reformar el Reglament del Parlament.

En cas que els pressupostos finalment incorporin una referència al finançament del referèndum, a través de la disposició addicional 31 -que va ser declarada inconstitucional i contrària a l’Estatut pel Consell de Garanties Estatutàries-, Ciutadans es plantejarà “parlar amb PP i PSC” per tal de presentar un recurs d’inconstitucional al TC.

Quant a la ponència conjunta per reformar el reglament, Carrizosa manté que en aquest cas es vulneren els drets dels diputats i se’ls intenta “privar de veu” a través del sistema de lectura única, una de les reformes que proposa Junts pel Sí per aprovar les lleis de desconnexió. Per això, Ciutadans no descarta presentar una sol·licitud d’empara al TC.

En aquesta mateixa línia es van pronunciar els líders del PSC i PP català, Miquel Iceta i Xavier García Albiol, respectivament. Mentre Iceta va assegurar que demanaran al PSOE que presenti un recurs al Constitucional contra els pressupostos en cas que aquests incloguin qualsevol referència a un referèndum d’independència, Albiol va assegurar que el seu partit recorrerà al TC la reforma del reglament, ja que, segons consideren, “vulnera els drets dels diputats”.

"Millors articulistes que governadors"

Sobre l’article publicat pel president del Govern, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, Carrizosa entén que “se senten més còmodes fent d’articulistes que governant” i ha tornat a demanar que posin les urnes.

Des de Ciutadans consideren que l’article és el reconeixement d’un fracàs, el del 9-N, que fa que intentin “tornar a una pantalla passada” repetint un referèndum que no seria vinculant.

Així mateix, Carrizosa ha recordat al Govern que l’oposició té una majoria social i que “mereixen que el Govern governi també per ells i que no doni l’esquena a totes les persones que volen la unió” de Catalunya i Espanya.