Inés Arrimadas havia anunciat aquest dilluns al migdia que registrarien un escrit per sol·licitar la compareixença del president del Parlament, Roger Torrent, davant el ple. Com la compareixença del president de la cambra no està prevista en el reglament, finalment el que ha entrat a registre aquest dilluns a la tarda ha estat una altra cosa. Ciutadans ha registrat una petició de ple per debatre una proposta de resolució en la qual s’insta Torrent a comparèixer de manera “urgent i immediata”.

 

 

La proposta de resolució registrada consta de tres punts. El primer constata que el president del Parlament “està desatenent el seu deure institucional de promoure una candidatura viable” i està bloquejant la cambra. El segon insta Torrent a “comparèixer urgentment i immmediatament davant el ple del Parlament per a donar les explicacions oportunes sobre la seva elecció d’un candidat viable”. Finalment, el tercer li exigeix que “posi fi d’immediat a la situació de bloqueig de les institucions de Catalunya que les seves decisions han suposat en perjudici dels ciutadans".

Com en el cas de l’anterior “ple del desbloqueig”, el grup parlamentari ha fet valer que són més d’una cinquena part dels diputats -en tenen 36 de 135- per a sol·licitar el ple. L’únic punt de l’ordre és el debat i votació de la proposta de resolució “sobre l’exigència de transparència i responsabilitat institucional en l’exercici de les funcions al president del Parlament”.

Abans que entrés a registre, l’entorn de Torrent ja ha recordat que la compareixença davant del ple només està prevista pel president de la Generalitat, el Síndic de Greuges o entitasts en el cas de les ILP. La petició “no té cap tipus de fonament jurídic”, han assegurat.