Des de la tornada de vacances, i fins i tot abans, Inés Arrimadas ha carregat contra els independentistes, als qui ha acusat de tenir el Parlament "tancat amb pany i forrellat" fins octubre. El motiu és que no s'ha celebrat encara ni el seu ple sobre la "convivència" suspès al juliol ni el que van demanar la setmana passada sobre l'aniversari del "cop a la democràcia" del 6 i 7 de setembre.

Però en la seva reunió abans de vacances, la Junta de Portaveus ja havia acordat que el debat de política general se celebraria el 2, 3 i 4 d'octubre i que seria el primer ple del nou curs polític. I la realitat del Parlament també desmenteix Ciutadans: no és que els independentistes hagin "tancat" el Parlament, és que el Parlament ja "obre" per aquestes dates.

Malgrat que no està reglamentat que hagi de ser el primer, el curs polític a Catalunya generalment comença amb el debat de política general. Només en vuit ocasions no s’ha celebrat: set de les quals perquè hi havia eleccions aquella tardor i una l’any passat, en unes circumstàncies excepcionals.

Però, quan s’ha celebrat, tretze vegades ha tingut lloc entrat l’octubre. Fins i tot dues vegades, el 1989 i el 1993, va arribar a celebrar-se al novembre. En tres ocasions més va celebrar-se a cavall de setembre i octubre, atès que aquest ple acostuma a durar tres dies. En les altres tretze ocasions, el debat de política general va tenir lloc al setembre, de les quals onze a finals d’aquell mes. Només el 1992 i el 2004 va celebrar-se a mitjans de mes, sempre passada la Diada.

El més habitual és que el ple de política general sigui el que obre el curs polític; així ha passat en divuit ocasions. En onze, però, sí que s'han celebrat plens abans. Alguns amb molt contingut polític, com el debat i votació del nou Estatut el 2005 i la qüestió de confiança del president Carles Puigdemont el 2016. En tots dos casos va ser els dies 28 i 29 de setembre. Només dues vegades s'ha celebrat ple abans de la Diada, una de les quals per escollir la Mesa del primer Parlament democràtic.

Ni tan sols està tancat

Però que no se celebrin plens no vol dir que el Parlament estigui "tancat", com denuncia Inés Arrimadas des de la tornada de vacances. La feina parlamentària també es fa fora de l'hemicicle. Sense anar més lluny, el dimarts ja van reunir-se la Mesa i la Junta de Portaveus, en sessió ordinària, i aquest dimecres torna a fer-ho la Mesa. 

A la mateixa hora que la Mesa, aquest dimarts es reunirà la Comissió de Territori, que debatrà i votarà deu propostes de resolució i nomenarà la ponència de la ILP de mesures urgents per a l’habitatge. Dijous es reuniran l’Intergrup pels Drets Col·lectius dels Pobles, la Comissió d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i la Comissió d’Empresa i Coneixement.

Finalment, per tancar l’agenda de sessions d’aquesta setmana, el conseller d'Exteriors, Ernest Maragall, compareixerà davant la Comissió d’Exteriors aquest dijous a la tarda. Hi donarà explicacions sobre la reunió de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat de l'1 d'agost de 2018.