Ciutadans ha presentat una moció en el Parlament que demana que la Cambra catalana expressi el "seu més profund rebuig per l'intent de cop a la democràcia" que considera que van donar els partits independentistes en el ple del 6 i 7 de setembre de l'any passat, quan es van aprovar les lleis de 'desconnexió'.

La proposta recollida es debatrà i votarà en el ple del Parlament aquest dijous i també expressa que l'1-O i la declaració d'independència "es van realitzar sota la presumpta cobertura de les il·legals actuacions parlamentàries" del 6 i 7 de setembre.

Durant aquest ple els grups sobiranistes van aprovar la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica, i l'oposició ho va criticar perquè consideraven il·legals aquestes lleis i perquè es van tramitar per urgència i sense possibilitat de demanar un dictamen sobre la legalitat de les normes al Consell de Garanties Estatutàries.

"Són il·legals"

La iniciativa també defensa que el Parlament reconegui que el referèndum, la declaració d'independència i qualsevol intent d'implantar els seus resultats "són il·legals, antidemocràtics i manquen de valor algun en la nostra ordenació jurídica i de tota legitimitat democràtica".

Així mateix, demana que es comprometi a "respectar les normes democràtiques", principalment la Constitució, el bloc constitucional, l'Estatut, el reglament del Parlament i les sentències dels tribunals.

A més, Cs pretén que el Parlament exigeixi que "es restauri el seu lloc institucional i la seva dignitat com a màxim òrgan de representació dels catalans", ja que considera que els partits independentistes han impedit el funcionament normal del Parlament.

"Els dies més negres per a la democràcia"

En l'exposició de motius de la moció, Cs titlla el 6 i 7 de setembre com "els dies més negres per a la democràcia a Catalunya dels últims quaranta anys" i repassa tots les vulneracions que, segons el seu parer, va fer l'independentisme per aprovar aquestes lleis.

Així, critica que els grups independentistes van intentar d'imposar la seva voluntat saltant-se la Constitució, l'Estatut i el reglament del Parlament, i assenyalen "un catàleg de veritables aberracions jurídico-polítiques que van recordar els moments més foscos de la història europea del segle XX".

Per a Cs, aquest ple va ser l'origen de la fractura de la societat catalana en dues meitats i creu que "la democràcia i l'estat de dret van estar en perill aquells dies".