Poques hores abans del ple en què s'havia d'aprovar el cartipàs de l'Ajuntament de Girona, pactat entre CiU, PP i C's, aquests últims s'han fet enrere. En una roda de premsa celebrada a dues hores del ple, la portaveu de Ciutadans, Míriam Pujola, ha explicat que han trencat el pacte en considerar una "manca de respecte" les declaracions fetes ahir pel portaveu del govern municipal, Carles Ribas, en les quals afirmava que "Girona continuarà essent un referent del sentiment independentista d'aquest país perquè ho portem a l'ADN, igual que l'alcalde". Pujola ha assegurat que l'equip de govern ha prioritzat "els interessos separatistes" per damunt dels de ciutat.

Aquestes declaracions de Ribas eren una clara picada d'ullet a Esquerra Republicana. Ribas ja va assegurar ahir que el pacte amb Ciutadans i el Partit Popular era un fet puntual, per poder sortir de l'atzucac en què es troba l'aprovació del cartipàs, després de tres negatives d'ERC. Per no crear precedents i per intentar reconstruir ponts amb els republicans, Ribas va assegurar que el pacte era “una qüestió d’organització interna del consistori i no de política” i que seguien allargant la mà a ERC per entrar al govern, tot assegurant que els agradaria que fos la seva "parella de ball".

C's hauria demanat sortir de l'AMI

Les declaracions no van agradar gens al partit taronja, que a més hauria demanat al consistori que Girona sortís de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Una petició que CiU no hauria acceptat. Segons Pujola, aquesta era una condició sine qua non per donar suport al cartipàs. La portaveu ha explicat que "havíem quedat que deixaríem les ideologies de costat, però és evident que és impossible" i, davant del No de l'equip de Ballesta, Pujola ha criticat que CiU només treballa "per tot allò que separa".

Sense el suport de Ciutadans, Ballesta no compta amb suports suficients per aprovar el cartipàs ni tampoc el seu sou, ja que compta només amb deu dels tretze regidors necessaris. Tot i això, en aquests moments el govern manté el ple extraordinari convocat per dos quarts de cinc de la tarda, amb la intenció d'intentar lligar algun pacte que permeti desencallar la situació.