El procés de refundació que està vivint Ciutadans lluny de ser una bassa d’oli certifica la profunda divisió que hi ha al partit. Al degoteig constant de renúncies i baixes després de les successives patacades electorals se suma ara la divisió a la direcció dels partidaris de l’actual presidenta del partit, Inés Arrimadas, i el número dos del partit, Edmundo Bal. Aquesta divisió es va escenificar en la reunió del comitè executiu de la formació celebrada aquest divendres en la qual, després de més de cinc hores de debat, es va acordar que la formació adopti un model bicèfal, amb una direcció política i una altra d’orgànica, més tècnica.

La reunió del comitè executiu va ser, segons assegura El Mundo, de les més tenses dels darrers temps. En ella, Edmundo Bal i altres dirigents com ara Francisco Igea o José Ramón Bauzà, es van mostrar partidaris de mantenir l’actual sistema presidencialista al partit. Per contra, el sector encapçalat per Inés Arrimadas, amb Begoña Villacis, Carlos Carrizosa i Jordi Cañas al costat, van apostar pel model bicèfal. Finalment, l’executiva va aprovar per unanimitat dur a l’Assemblea General que la formació ha de celebrar el 13,14 i 15 gener la proposta defensada per la número 1 del partit.

Divisió a la cúpula de Ciutadans

Tot i aquesta unanimitat, la divisió de la cúpula és un fet i hi ha qui apunta que hi haurà un enfrontament entre ambdós blocs a les primàries que Ciutadans celebrarà al gener. S’haurà d’escollir el portaveu nacional, l’encarregat de la direcció política, i el secretari general, encarregat de l’organització del partit. Aquest últim no podrà presentar-se a les primàries per ser candidat a les eleccions generals.

Hi ha preocupació entre la militància davant la divisió existent entre dirigents de la formació en un moment en què el partit intenta aixecar el cap. Les pugnes internes no ajuden, segons ha reconegut un alt càrrec de Ciutadans al rotatiu madrileny. No hi ha cap dubte, però, que la relació entre Inés Arrimadas i Edmundo Bal no passa pel seu millor moment. Hi ha qui parla de trencament de confiances. Una prova d’aquesta trencadissa va tenir lloc aquest dijous al Congrés dels Diputats quan va ser Inés Arrimadas, i no Edmundo Bal, reconegut advocat, qui va defensar la posició del partit en la reforma del Codi Penal per la derogació del delicte de sedició.  Això, després que l’ara presidenta hagués demanat explicació al portaveu adjunt pel paper jugat per Ciutadans en l’aprovació de la llei del només si és sí. La formació taronja va donar llum verd al text legislatiu sense advertir del risc que hi hagués reduccions de condemnes, com si van fer altres formacions.