Les línies vermelles desapareixen si es tracta de sortir, com sigui, a la fotografia. Aquesta sembla ser l'estratègia de Ciutadans, que aquest dijous ha participat de la ronda de contactes iniciada pel govern espanyol per negociar els pressupostos de l'Estat. Després de reunir-se amb la ministra María Jesús Montero (PSOE) i el secretari d'Estat Nacho Álvarez (Podemos), la formació d'Inés Arrimadas s'ha mostrat oberta a negociar els comptes públics, encara que en paral·lel també s'acordi amb formacions com ERC o EH Bildu. La prioritat, justifiquen des del partit, és el què i no el qui. Els republicans, però, no s'han mogut de la seva línia vermella per ara.

En roda de premsa després de la reunió "cordial i constructiva" amb Montero i Álvarez aquest dijous al matí, Edmundo Bal ha justificat aquest nou posicionament perquè el govern espanyol ha "respectat" les "línies taronges" de la seva formació. Per tant, s'hi asseuran "per responsabilitat", perquè toca "salvar llocs de treball". No obstant això, ha vist "incompatible" un acord final amb Ciutadans i ERC al mateix temps. "ERC i Ciutadans són dues opcions polítiques francament incompatibles", ha sostingut Bal. Ha traslladat la pregunta als republicans: voldran participar d'uns comptes influenciats per Cs?

Segons ha explicat el portaveu de la formació al Congrés, han quedat amb Montero i Álvarez en celebrar una segona reunió, després d'aquesta primera trobada formal breu, per a traslladar "propostes constructives".

Recurs contra la immersió

Més enllà dels pressupostos, Ciutadans torna als seus clàssics. Edmundo Bal ha assenyalat que la seva formació recorrerà davant del Tribunal Constitucional l'esmena pactada entre el PSOE, Unidas Podemos i ERC per a blindar la immersió lingüística en la llei d'educació de la ministra Isabel Celaá. Aniran als tribunals, ha sostingut, "per defensar la llibertat dels pares d'educar els nens en la llengua que desitgin". Ha garantit que continuaran "lluitant per la llibertat d'elecció de llengua".