Ciutadans ha decidit celebrar el dia de la Constitució a Catalunya per lliure. Davant la impossibilitat d'unió als carrers en aquesta jornada, el grup taronja ha decidit fer una acció simbòlica per commemorar el 43è aniversari de la Carta Magna. Els sis diputats del partit, encapçalats pel seu líder, Carlos Carrizosa, han estat acompanyats de més de 70 afiliats en aquest acte. Mentrestant, el PPC ha decidit col·locar una carpa del partit al centre de Barcelona, en canvi, Vox ha decidit que la millor idea era quedar-se a la seu de la formació. Per la seva banda, el PSC, ha difós un missatge del seu líder, Salvador Illa. 

Carrizosa Parlament / Twitter

Carlos Carrizosa acompanyat dels diputats de Ciutadans / @CiutadansCs via Twitter

El líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa ha alertat que abans de plantejar debats sobre una reforma de la Constitució Espanyola s'hauria de "començar a complir-la" a Catalunya, encara que sí que ha receptat una "posada a punt" actualitzant els mecanismes de repartiment d'institucions i la seva elecció, eliminant els aforaments dels polítics i creant un sistema electoral "més just". "A Catalunya no sempre s'està complint, es vulnera la igualtat entre ciutadans", ha dit aquest dilluns en l'acte que commemora el Dia de la Constitució, en declaracions davant el Parlament. 

Constitucionalisme a Catalunya

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas ha recolzat aquesta acció al seu Twitter defensant el seu orgull cap als símbols nacionals. 

Carrizosa ha assegurat que el PSC hauria d'acudir als actes aquest dilluns a favor del constitucionalisme "per a ajudar a reconstruir la convivència a Catalunya i no a fer de crossa del separatisme". A més, ha reivindicat la Carta Magna "enfront dels negacionistes que distorsionen la història", i ha defensat la bandera espanyola com a símbol dels drets, les llibertats i la unitat d'Espanya. Per la seva banda, Salvador Illa, en un vídeo publicat al seu Twitter ha cridat la ciutadania a guiar-se amb la Constitució Espanyola "per a afrontar els nous reptes de futur" del país. En el vídeo, ha celebrat que aquest dilluns se celebrin "43 anys de democràcia, de convivència i llibertat", i ha subratllat que la Carta Magna "estableix els nostres drets i llibertats, i explica el que som, la qual cosa volem ser i en quines condicions volem viure". "És per això que hem de veure-la com un compromís democràtic de totes i tots", ha postil·lat.

La Corona i la bandera

El líder de Ciutadans, ha volgut deixar clara la seva postura davant el seu sentiment cap a la monarquia espanyola i les seves funcions, "la democràcia, la llibertat i la unió que simbolitzen la bandera i la Corona, el rei d'Espanya, prevaldran", ha avisat. A més, considera que la majoria dels catalans són respectuosos amb aquests símbols i defensen la concòrdia.

Ciutadans Parlament Constitució

Imatge del desplegament de la bandera davant del Parlament / @CiutadansCs via Twitter

Per altra banda, seguint amb el discurs d'Inés Arrimadas ha criticat durament la crema de la bandera espanyola per part dels "cadells de la CUP" que es va produir des del balcó de l'Ajuntament de Vic aquest divendres. Ha carregat contra aquest acte i l'ha titllat d'odi i menyspreu als ciutadans espanyols i a la llibertat. 

Davant la situació actual ha fet una crida a la mobilització dels partits que rebutgen la independència de Catalunya: "No deixem que marquin el rumb de la política espanyola aquells que estan tan allunyats de l'esperit de la transició".

 

Foto principal: Ciutadans desplegant una bandera espanyola de 51 metres davant del Parlament