Crítiques a la Carta Magna. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que la Constitució espanyola és "obsoleta" i que "l'única cosa que fa és reafirmar les posicions independentistes". Per què? Perquè "limita les aspiracions" de Catalunya i suposa "un pany per tancar el futur del país". Aleshores, el president ha deixat clar que "el Govern no vol cap reforma de la Constitució espanyola, el que vol és una Constitució catalana".

En aquest sentit, Aragonès ha assenyalat que cal "culminar amb èxit" el procés d'independència mitjançant un referèndum d'autodeterminació. Una votació que haurà de ser "reconeguda i en la qual es pugui aplicar el resultat". "En això estem treballant, perquè és la manera de resoldre el conflicte que tenim amb l'Estat", ha recordat en unes declaracions fetes en una visita a la Bisbal d'Empordà aquest dilluns.

Res a celebrar

Amb tot, el president ha considerat que aquest 6 de desembre "no hi ha res a celebrar" i ha apostat per "reforçar les majories internes" a Catalunya que estiguin a favor d'una solució política. "Avui recordem més que mai que el que ens cal és una constitució pròpia pel nostre país", ha conclòs. 

Qui tampoc ha celebrat res aquest dilluns és el president Carles Puigdemont, el conseller Toni Comín i la consellera Clara Ponsatí. La seva oficina europarlamentària del Born (Barcelona) és oberta com cada dia laborable per no celebrar "l'aniversari d'una constitució utilitzada per afermar una visió franquista dels drets fonamentals i negar el dret a l'autodeterminació del poble català", segons ha anunciat l'assessor de Puigdemont al Parlament Europeu, Aleix Sarri.

Alternativa a la Constitució

Tot i això, hi ha independentistes que sí que tenen quelcom a celebrar aquest sis de desembre: la Diada Nacional de les Corts Catalanes. La presidenta Laura Borràs ha recordat que tal dia com avui fa 89 anys es va constituir el Parlament, abolit pel Decret de Nova Planta des de 1714. En aquest sentit, l'Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (Adic) vol que el 6-D es declari Diada Nacional quan se celebri el 90 aniversari l'any vinent.

Borràs ha reivindicat que "89 anys després, i havent-ne passat quaranta de dictadura, el Parlament manté ben viu l'esperit amb què es va constituir aquell 6 de desembre de 1932: ser la casa de tots els catalans, la seu de la sobirania del poble de Catalunya". I ha citat Francesc Macià: "Parlament de Catalunya: obre't de bat a bat als afanys i a les aspiracions, a les il·lusions dels catalans i a les seves aspiracions pures".

 

Imatge principal: El president Pere Aragonès durant la seva intervenció al Parlament / Foto: Sergi Alcàzar