El portaveu de Cs al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha exigit al conseller d'Educació, Josep González-Cambray, que garanteixi "el mínim del 25% d'hores lectives en castellà" de cara al nou curs escolar.

Martín Blanco ha criticat que el Govern segueixi "incomplint les resolucions judicials", en referència a dues sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del març passat en què obligava dues escoles públiques de Barcelona i Abrera a incorporar el castellà com a llengua vehicular en una proporció del 25% de les hores lectives. Per aquest motiu, el portaveu de Cs ha anunciat a través d'un comunicat que demanarà la compareixença del titular d'Educació i la secretària general del departament, Patrícia Gomà.

Martín Blanco ha subratllat que les sentències del TSJC dicten que aquest llindar "sigui per al conjunt de la comunitat educativa i no només per als centres on ho demanin uns pares expressament".

A més, ha apuntat que un estudi de l'Assemblea per a una Escola Bilingüe (AEB) assegura que el 95% dels centres educatius a Catalunya tenen com a única llengua vehicular el català. Precisament l'AEB va ser l'associació que va denunciar davant el TSJC els projectes lingüístics de les escoles de Barcelona i Abrera.

"Voluntat manifesta d'excloure el castellà"

D'altra banda, Ciutadans també ha assenyalat el govern espanyol per la seva "responsabilitat" a "consagrar aquesta exclusió del castellà a les aules catalanes" a través de la llei Celaá i "facilitar als nacionalistes la seva voluntat manifesta d'excloure el castellà de la vida pública de Catalunya" .

L'AEB i els exàmens en català

A més a més, l'Assemblea per a una Escola Bilingüe ha avisat aquest dimecres que la Generalitat "pretén seguir prioritzant l'entrega dels exàmens en català" a la convocatòria extraordinària de la selectivitat prevista per al 7, 8 i 9 de setembre.

En un comunicat, l'AEB ha explicat que el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), en una resposta escrita, els ha assegurat que "continuarà aplicant" el model seguit fins ara, en què els alumnes que vulguin fer l'examen en castellà ho hauran de sol·licitar.

Així doncs, segons l'AEB, el CIC "descarta" repartir un únic exemplar amb els enunciats de les assignatures no lingüístiques "en els dos idiomes oficials de Catalunya".

El CIC, en el correu de resposta, al qual ha tingut accés Europa Press, invoca que l'entrega d'un únic exemplar amb els enunciats en català i en castellà faria que l'extensió de cada examen fos "considerable", i distribuir un quadern per a cada llengua oficial seria ineficient des del punt de vista econòmic i mediambiental.

L'AEB ha criticat que el CIC "reconegui d'una manera implícita que desobeirà el TSJC".

 

Foto principal: El portaveu de Ciutadans al Parlament, Nacho Martín Blanco / ACN