Ciutadans ha presentat al Congrés dels Diputats una proposició no de llei per instar el govern espanyol a rebutjar l'indult als presos polítics, de manera que, en la votació que se celebri, tots els partits "es retratin".

La iniciativa, registrada aquest dilluns, planteja que la Cambra Baixa exhorti a l'Executiu del PSOE i Unides Podemos a no perdonar les penes de presó que el Tribunal Suprem va imposar el 2019 als líders del procés per delictes de sedició, desobediència i malversació, "complint, d'aquesta forma, amb la paraula donada pel president del govern espanyol", Pedro Sánchez, "en repetides ocasions sobre aquest assumpte i preservant la dignitat d'Espanya dins i fora de les seves fronteres".

"Volem que, en el Congrés, cada grup parlamentari es retrati i digui què és el que pensa respecte a la concessió dels indults", ha explicat el portaveu adjunt de Cs, Edmundo Bal, en una roda de premsa després de la Junta de Portaveus.

La carta de Junqueras

Bal ha defensat que "cal rebutjar sense cap matís ni titubeig aquests indults", també després que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, afirmés en una carta que aquesta mesura podria "alleujar el conflicte" i que no és viable ni desitjable que a Catalunya l'independentisme reprengui el camí de la unilateralitat.

"Allò del senyor Junqueras agraint els indults no és més que una obra de teatre, col·laborar en aquesta pantomima que està plantejant el president del govern espanyol", perquè també diu que "seguiran cap a la independència mitjançant un referèndum" d'autodeterminació pactat amb l'Executiu espanyol "a través de la taula de negociació", ha assenyalat, concloent que "el desafiament contra Espanya segueix dempeus".

Sense arguments per als indults

La formació taronja assenyala que diversos membres del govern espanyol, inclòs Sánchez, s'han expressat a favor de concedir l'indult als presos i ho han fet no només "contra el criteri del Tribunal Suprem i de la Fiscalia General de l'Estat", sinó també contra el mateix criteri de les seves declaracions passades.

Cs indica que els condemnats "han expressat en nombroses ocasions que no es penedeixen d'haver intentat trencar la legalitat a Catalunya" mitjançant el referèndum i la declaració d'independència de 2017 i "s'han vantat que el tornarien i ho tornaran a fer", demostrant "la seva falta de respecte als milions de catalans els drets dels quals van voler arrabassar, així com a la democràcia espanyola en el seu conjunt".

Encara que Cs reconeix que, en termes legals, el penediment no és necessari per a la concessió de l'indult, considera que l'actitud dels presos "demostra els problemes associats amb la seva concessió".

El partit taronja també qüestiona l'argument del govern espanyol sobre la necessitat de "destensar" la situació amb l'independentisme i reobrir la via del diàleg. "Hem vist com, en ocasió rere ocasió, els líders independentistes no han volgut destensar res, ni tampoc dialogar", apunta.