Ciutadans ha entrat a registre del Parlament una proposta de resolució que insta el Govern de la Generalitat a deixar "sense efecte" l'Impost d'Emissions de Diòxid de Carboni dels Vehicles de Tracció Mecànica meritat en els exercicis 2020 i 2021.

El grup ha reclamat que l'Executiu català declari extingida la obligació tributària i ordeni a l'Agència Tributària Catalana que retorni als contribuents el que s'hagi cobrat.

L'impost va entrar en vigor aquest dimecres, cosa que ha lamentat el grup taronja en la seva proposta: "Atès que la situació econòmica continua sent igual de difícil, i que la incipient recuperació és molt lenta i fràgil, assistim amb sorpresa i estupor a l'anunci del Govern que aquest impost ha entrat en vigor l'1 de setembre de 2021".

"No és el moment"

El partit ja va defensar el seu ajornament el passat mes de juliol, quan va justificar que "la crisi econòmica causa per la pandèmia, que ha reduït el PIB de Catalunya en un 9% i ha elevat l'atur al 14%, està molt lluny d'haver estat superada".

 

"Per aquesta raó, en un context de caiguda en picat de la renda de les famílies i de dificultats sense fi per als autònoms i les empreses, no és el moment per carregar a les seves butxaques un nou impost, que només empitjorarà la ja difícil situació econòmica que viuen i pateixen", han insistit.

A més, Ciutadans també ha carregat contra l'impost, assegurant que no es tracta d'un impost verd, "com es vol fer creure". "Es tracta d'una figura impositiva mal dissenyada, que no és ni progressiva, ni equitativa, ni justa i que no està estructurada per reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle", han denunciat.

"No incentiva una menor contaminació, en no guardar la imprescindible correlació entre la quota a pagar i els efectes contaminants de l'ús del vehicle, ja que les famílies, els autònoms i les empreses pagaran la mateixa quota independentment dels quilòmetres que recorrin o del combustible que utilitzin", han afegit. També han alertat que penalitza les famílies de renda més baixa, ja que no podran canviar de vehicle i que tampoc tenen una alternativa de transport públic, "cosa que encara és més sagnant en l'àmbit rural".

Qui tributa per l’impost?

Estan obligades a tributar per l’impost sobre les emissions de CO2 les persones (físiques i jurídiques) que siguin titulars d’un vehicle (turisme, furgoneta o motocicleta) amb domicili fiscal a Catalunya el 2020. I, també, les persones jurídiques sense residència fiscal a Catalunya, però que hi tinguin un establiment, sucursal o oficina i vehicles registrats durant el 2020.

Estan exempts de tributar els vehicles 100% elèctrics, els ciclomotors, els camions o vehicles de més de 3,5 tones, els autocars i els vehicles autoritzats a transportar més de 9 persones (incloent-hi el conductor). Els vehicles amb matrícula de vehicle històric i els vehicles clàssics gaudeixen d’una bonificació del 100% de la quota íntegra i, per tant, tampoc tributen.

Així doncs, per a l’exercici 2020, han quedat subjectes a l’impost 1.650.342 contribuents i 2.267.168 vehicles, que es preveu que generin una recaptació de 65.969.630,04 €.

 

Imatge principal: el líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, en un ple al Parlament / Foto: Sergi Alcàzar