Per a Ciutadans no n'hi ha prou d'eliminar els indults als polítics independentistes perseguits per la justícia. Els d'Albert Rivera obren ara la porta a impedir que qualsevol persona "pròfuga" pugui presentar-se a unes eleccions, o el que és el mateix: que el president a l'exili, Carles Puigdemont, pugui participar en uns comicis.

Ciutadans pretén encapçalar una modificació legal per evitar una candidatura similar a la de Junts per Catalunya a les eleccions del 21 de desembre —encapçalada per Puigdemont, que la justícia espanyola requereix. Així ho ha avançat aquest matí en una entrevista a RNE el líder de la formació, Albert Rivera, que està obrint els tràmits per canviar la llei electoral espanyola, una llei que, a falta de legislació pròpia, també és vigent a Catalunya.

"Proposarem que els pròfugs de la justícia no puguin ser elegibles en una llista electoral", ha deixat anar en una clara referència al president català, Carles Puigdemont. "Els senyors que no donen la cara i que fugen de la justícia, que cometen desacatament a un tribunal, no poden ser candidats a res", ha seguit el líder de Ciutadans, que ha parlat en nom de la democràcia.

Setge a Puigdemont

El PP vol aprofitar una proposició de llei del PSOE per impedir que els condemnats per delictes de sedició i rebel·lió puguin ser indultats pel govern espanyol. Ciutadans va acceptar ahir mateix la proposta i ha assegurat que hi donarà suport, mentre que el PSOE encara no s'hi ha posicionat.

La modificació legislativa, a la qual ara s'afegeix la reforma de la llei electoral, afecta directament els líders independentistes —i, per tant, Puigdemont—, ja que fa referència als dos delictes dels quals són acusats. D'aquesta manera, una proposta del PSOE per evitar els indults del govern del PP a diversos condemnats per corrupció s'ha convertit en un nou instrument per estrènyer el setge als independentistes.