Ciutadans i PP han reclamat avui als passadissos del Parlament que la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, renunciï al seu càrrec un cop el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha admès a tràmit la querella de la Fiscalia arran la votació en el ple de les conclusions de la comissió del procés.

"Forcadell pot defensar el que vulgui com a presidenta de l'ANC però com a presidenta del Parlament no pot ni defensar només una ideologia ni saltar-se lleis, per tant ha demostrat que no pot ser presidenta del Parlament", ha advertit la presidenta del grup parlamentari de Ciutadans, Inés Arrimadas.

Des del PP, el portaveu, Enric Millo, ha demanat a Forcadell que "reflexioni" tot advertint-li que la persona que ostenta la segona autoritat de Catalunya no pot estar en situació d'investigada per la llei. "La nostra opinió és que hauria de fer un pas enrere", ha reclamat.

Millo ha explicat que el PP espera que Forcadell faci aquest pas sense que sigui necessari cap iniciativa parlamentària. "Per deferència a la institució, per respecte al Parlament i per la dignitat que el Parlament mereix, ella hauria de ser la que fes un pas enrere, abandonés la presidència, es dediques a preparar la seva defensa i deixés que una altra persona ostenti la màxima representativitat d'aquest Parlament", ha reclamat.

Torrent (JxSí): No desistirem

Des de Junts pel Sí, el diputat Roger Torrent, ha mostrat el suport a la presidenta i ha rebutjat les crides a què plegui. "Volen apartar la presidenta del Parlament com volen que desistim tots els independentistes i la majoria d'aquesta país que el 27S va deixar molt clar quin era el seu posicionament. No desistirem. Seguirem amb el full de ruta i el mandat democràtic que ha de finalitzar el setembre de l'any vinent amb les urnes", ha garantit.

Torrent ha denunciat la judicialització de la política, davant la qual ha assegurat que JxSí defensarà el Parlament com, segons ha dit, haurien de fer tots els demòcrates. "Com sempre, serem al costat d'aquells que des de la institució o des del carrer defensin la democràcia, la llibertat d'expressió, d'idees i la sobirania d'aquest país", ha assegurat assenyalant que ahir van fer costat al regidor Joan Coma de la CUP i aquest matí a l'equip de govern de Badalona.

Fachín (CSQP): judicialització de les llibertats

També Albano Dante Fachín des de CSQP ha situat la querella contra Forcadell en "una deriva perillosa de judicialització de les llibertats". "Ho emmarquem no només en la batalla contra l'independentisme sinó de manera global en la judicialització de la política. I ens preocupa moltíssim aquesta deriva en un moment polític amb un govern amb legalitat qüestionable", ha advertit.