La polèmica campanya de Ciutadans va enllaçant un darrera l'altra. L'última ha estat equiparar l'assalt al Capitoli dels radicals de Trump amb el moviment independentista. Per fer-ho, ha dedicat pràcticament tres minuts d'imatges i declaracions comparatives entre els Estats Units i Catalunya. A tall d'exemple, citen declaracions de l'expresident americà Donald Trump i, immediatament després, d'altres del president Carles Puigdemont. La mateixa líder del partit taronja, Inés Arrimadas, ha estat l'encarregada de presentar aquest vídeo de la mà del cap de llista del partit a Catalunya, Carlos Carrizosa i l'eurodiputat Jordi Cañas.

De fet, el vídeo situa Arrimadas com una màrtir del procés, que sembla haver viscut autèntics assetjaments i se la veu caminant, mirant de reull i totalment seriosa mentre s'escolten de fons uns recursos auditius de crits independentistes. Segons Arrimadas, l'assalt al Capitoli del mes passat va fer "veure la gravetat que han tingut molts escenaris viscuts a Catalunya". Una idea que no ve de nou ja que ella mateixa va sortir a defensar, juntament amb el Partit Popular, tan bon punt van córrer les imatges de l'esperpent que es va viure a Washington. A més, assegura: "No abaixarem el cap davant dels totalitaris". 

I Cañas ho ha acabat d'adobar: "Durant les protestes independentistes no es podia sortir al carrer perquè la violència flotava en l'ambient". I ha retret que els partits sobiranistes que es presenten a les eleccions "donen lliçons de democràcia, una imatge val més que mil paraules". En el discurs, han omès la presó o l'exili dels líders independentistes que contrasta amb la vida que porta Trump a Florida on prepara un equip propi d'expresident; la violència dins el Capitoli per contra de la del Parlament català; o les morts que es van produir en qüestió d'hores a Washington per violència mentre que el referèndum de l'1 d'octubre no va desencadenar en cap d'aquestes premisses tot i allargar-se durant una jornada electoral sencera.

Les imatges que es poden veure

Ciutadans justifica el seu vídeo a través de twitter: "En les properes eleccions, els constitucionalistes hem de mobilitzar-nos perquè guanyi la democràcia a Catalunya. Mai oblidarem els fets lamentables que hem viscut a la nostra terra aquests darrers anys". Els primers segons és un frec a frec constant entre Trump i Puigdemont carregat de declaracions on criden "a no aturar el moviment". Posteriorment, també apareix el president Quim Torra dient que "apel·la a una mobilització permanent". Després, es contraposen talls d'informatius d'aquí i d'allà i el famós "apreteu CDR" de Torra. 

També es comparen els violents del Capitoli pujats dalt d'un cotxe amb els Jordis, Sànchez i Cuixart, mentre demanaven tranquil·litzar el moviment des del pacifisme i la reivindicació. Sobre escenes de violència, cap de l'1 d'octubre i sí una sense contextualitzar d'un policia al terra o una fotografia de Felip VI on se li talla metafòricament el cap. El vídeo se centra en els líders de Junts per Catalunya i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, però no cita cap polític d'Esquerra, la CUP o el PDeCAT.

El cartell de les abraçades

Es parla més de la campanya de Ciutadans que de les declaracions dels seus polítics. El primer dia de campanya va decidir retirar els seus cartells electorals dels carrers de Catalunya, on apareixien persones abraçant-se a si mateixes, amb imatges obtingudes del popular banc de fotografies Shutterstock. Els cartells deien "Vota abraçada" i hi apareixien persones abraçant-se a elles mateixes.