L’aplicació de l’article 155 a Catalunya va arribar tard per a molts espanyols, que reclamen més mà dura.

Això es pot entendre de l’última enquesta de GAD3 per al diari ABC, que impulsa Ciutadans i els seus líders.

La mostra apunta que en cas d’eleccions espanyoles es podria produir el canvi més gran des de 1982, quan PSOE i Alianza Popular -l’antiga marca del PP- van acabar amb l’UCD.

Segons l’enquesta, Ciutadans seria el partit més votat amb el 26,2% dels vots, per davant del PP (24,7%) i el PSOE (24,2%). No seria primera força en escons a causa de la llei electoral -de què tant s’han queixat després del 21-D- i que premiaria populars i socialistes pel suport que encara rebrien a les províncies menys poblades.

Així, en escons es continuaria imposant el PP amb entre 97 i 101 diputats (ara en té 133), seguit del PSOE amb 93-97 (ara 84), Ciutadans amb entre 86 i 90 (ara 32) i finalment Unidos Podemos, que cauria fins als 42-44 diputats (en té 67).

Després dels grans partits espanyols hi hauria ERC amb 10-11 escons (ara 9) i el PDeCAT amb 6 (8).

La pujada de Cs també es tradueix en la valoració dels líders per la qüestió catalana. El més valorat és el rei Felip VI (6 punts sobre 10), seguit d’Inés Arrimadas (5,7) i Albert Rivera (5,4). Destaca que la líder de Cs a Catalunya supera el president del partit en àmbit estatal.

De la seva banda, el pitjor valorat és Pablo Iglesias (2,5), l’únic dels líders espanyols que ha apostat pel referèndum sobre la independència.

‘El País’ també apunta a la desfeta del PP

El partit de Mariano Rajoy no només surt perjudicat per part de l’ABC, sinó que també d’El País.

Segons publica avui el citat diari, només el 54% dels votants populars de 2016 apostarien ara pel partit.

El beneficiat d’això en seria Albert Rivera, del qual el 68% de votants del PP creu que té un projecte de futur “adequat per a Espanya”. Aquesta xifra baixa 10 punts fins al 58% en el cas de Rajoy.

Les eleccions del 21-D passen encara més factura al PP, que ha perdut 14 punts en fidelitat de vot només des del passat novembre.