Ciutadans situa el Consell per la República de Carles Puigdemont en el seu punt de mira. L'eurodiputat taronja Jordi Cañas ha demanat a la Comissió Europea que obri una investigació contra la campanya del Consell per la República sobre consum institucional estratègic en què, segons denuncia, aquesta entitat defensa que les administracions públiques catalanes "deixin de contractar serveis d'empreses que no usin el català i no estiguin posicionades a favor de la independència". "Això és una flagrant discriminació lingüística i ideològica que crea una barrera d'entrada al territori per a la majoria d'empreses espanyoles i europees", assegura en una pregunta que ha presentat davant de la Comissió.

A l'exposició de la pregunta, Cañas adverteix que el Consell de la República és "una organització l'objectiu de la qual és suplantar el poder legítim d'un Estat membre de la Unió" i que està presidit per Carles Puigdemont. Així mateix, explica que ja s'han sumat a la campanya de consum institucional estratègic 11 municipis catalans.

Violació d'un pilar europeu

L'eurodiputat recorda que el Tractat de Funcionament de la UE estableix que "el mercat interior implicarà un espai sense fronteres interiors", per la qual cosa aquesta mesura adoptada per aquests ajuntaments "contravé els principis i la normativa de la Unió Europea".

Davant d'aquesta situació, que descriu com una "alarmant" i "violació d'un dels pilars del projecte europeu", Cañas pregunta a la Comissió Europea si té intenció d'iniciar un procediment d'investigació.

Segons s'explica a la pàgina web del Consell de la República, la campanya sobre "consum institucional estratègic" té com a objectiu potenciar l'economia catalana i disminuir el grau de dependència econòmica d'empreses espanyoles. "En una estratègia de trencament amb l'Estat espanyol, desenvolupar el consum institucional és fonamental. Per una banda, això fa que s'enforteixi l'economia catalana i, per l'altra, garanteix la continuïtat de l'economia i subministramens un cop es faci efectiva la desconnexió amb l'Estat", argumenten. El passat 31 de març, el Consell va anunciar que sis nous ajuntaments catalans s'havien sumat a la campanya.

Intent de coacció

El Consell de la República ha respost a Ciutadans a través d’una nota de premsa en què acusen la formació unionista d’intentar coaccionar la seva acció i adverteix que la pregunta que Cañas ha plantejat a la Comissió Europea els dona més raó per seguir amb la seva implementació al territori.

Així mateix el Consell referma la voluntat de continuar desplegant la seva campanya de consum institucional i adverteix a l’eurodiputat que, en la seva pregunta a la Comissió, s’equivoca amb el nom de la campanya i l’anomena “consum estratègic internacional”. “Li fem saber que el nom correcte de la campanya és consum institucional”, conclou el comunicat.