Les delegacions de la Generalitat a l’exterior han de “defensar els interessos i valors d’Espanya” al món. Així ho sosté Ciutadans en una moció registrada al Parlament, que serà debatuda aquest divendres en el ple de la cambra. El text, que també demana la dissolució del Diplocat, insta el Govern a “exercir les seves competències en matèria d’acció exterior, de conformitat amb els principis d’unitat d’acció a l’exterior, lleialtat institucional i defensa dels interessos i valors d’Espanya a l’exterior”.

La formació unionista considera que, d’aquesta manera, es dona “íntegre i absolut compliment a la normativa d’acció exterior i els pronunciaments del Tribunal Constitucional”. Per contra, el mateix punt exigeix a l’executiu de Quim Torra “no autoritzar l’ús dels recursos de tots els catalans destinats a acció exterior de la Generalitat per a promocionar el separatisme i la propaganda contra Espanya”.

La moció de Ciutadans reclama al Govern la dissolució de “totes les estructurades dissenyades i emprades per la difusió de la propaganda separatista, i posa com a exemple el Diplocat i les mateixes “ambaixades”. També demana el cessament dels càrrecs públics “investigats en un procediment judicial o fugits de la justícia”.

 

“Costos dels lobbies” i “disculpes” al Parlament Europeu

Al mateix temps, demanen en el marc de la llei de transparència conèixer “els costos de la il·legal preparació i organització de l’il·legal referèndum de l’1-O”. Entre aquests costos, parlen del cost dels “lobbies internacionals contractats de per la Generalitat”, dels observadors internacionals o el “cost d’imposar una vaga política des del Govern en serveis públics essencials com la sanitat o l’educació”.

Finalment, el grup d’Inés Arrimadas també insta el Govern a “dirigir comunicació de disculpes al Parlament Europeu per la falsa i enganyosa utilització del terme ‘observadors internacionals del Parlament Europeu’ per referir-se als eurodiputats que van venir a Espanya el dia 1-O de forma no institucional”.