La diputada de Ciutadans Sonia Sierra ha preguntat aquest dilluns al Govern pel finançament públic a l'Institut Nova Història (INH), institució que, denuncia, defensa tesis com que personalitats com Miguel de Cervantes, Cristòfor Colom, Santa Teresa de Jesús, Erasme de Rotterdam, Leonardo da Vinci o, fins i tot, la Gioconda eren catalans.

En diverses preguntes parlamentàries dirigides a la consellera de Presidència, Meritxell Budó, Sierra demanda al Govern pel finançament i difusió de "les teories conspiranoiques i sense rigor científic de l'Institut Nova Història".

Sierra assegura que l'Institut Nova Història està compost per “pseudohistoriadors convençuts que la Història, tal com la coneixem, està tergiversada i és fruit d'una censura que oculta que, en realitat, una gran quantitat dels seus personatges més rellevants són catalans”.

En aquest sentit, recorda que Jordi Bilbeny, “la cara més visible de l'INH”, segons la formació taronja, té la seva tesi doctoral paralitzada “perquè cap catedràtic avala els seus disbarats”.

Cs també ha registrat en el mateix sentit al Parlament una proposta de resolució per instar al Govern a no sufragar les activitats de l'INH ni a difondre les seves teories. Fa uns dies també el PSC va registrar una bateria de preguntes per esbrinar el finançament d'aquest institut.