La manca de suport de la CUP al Govern per tirar endavant els pressupostos és l’excusa perfecta perquè Ciutadans incideixi en el missatge de moderació i centralitat. Busca així seduir el votant decebut de CDC per la deriva independentista del Govern de Puigdemont i la dependència de la CUP. Aquest és un element nou respecte de la campanya del 20-D, quan encara no s’havia constituït el Govern Puigdemont.

El primer assalt l’ha fet aquest divendres el cap de llista de Ciutadans, Joan Carles Girauta, que ha afirmat que CDC està “empestada” després del pacte amb la CUP i que el resultat de la suma antinatura de convergents i cupaires és “un ésser aberrant”.

Vot escombraries 

És la base d’un discurs que repetiran durant les pròximes dues setmanes i que busca convèncer els convergents moderats i no independentistes de la devaluació de la marca de CDC. L’objectiu és convèncer aquest perfil de votant que votar els convergents és llençar el vot a les escombraries perquè, després del pacte amb la CUP, ningú hi vol pactar. “El PSOE ja ni tan sols vol l’abstenció d’ERC i CDC, que era la centralitat i apuntalava els governs que no tenien majoria absoluta", ha remarcat.

En contraposició, Girauta ha assegurat que C's és "un partit de govern" i "garantia" que hi haurà nou Executiu espanyol després del 26-J.

70.000 votants d'Unió

L'origen de la devaluació de CDC, segons Girauta, respon a un pecat original: atorgar caràcter plebiscitari a les eleccions del 27-S. L'aposta dels convergents per la independència també va acabar amb la ruptura de la històrica coalició CiU. Ciutadans es marca com a repte pescar també els 70.000 vots que acostumava a sumar Unió.