Ciutadans no pensa renunciar a la carta de la regeneració que li ha donat raó de ser com a partit i portarà fins a les últimes –o fins on li deixin– la voluntat de fer fora al president en funcions, Mariano Rajoy. La qüestió del lideratge del Partit Popular (PP) està en el aire des que els joves vicesecretaris mostressin la seva incomoditat amb els casos de corrupció i esclatés l'escàndol dels Papers de Panamà amb la renuncia de l'exeministre José Manuel Soria. Davant d'aquest escenari, el resultat posterior al 26-J podria ser determinant per als pactes i la permanència de Rajoy.

No a investir Rajoy

El partit taronja tem els riscos que comporta un dirigent a qui li han emergit diversos escàndols de corrupció al partit, sense que n'hagi assumit responsabilitats. Rivera va assegurar aquest dijous a Barcelona que no votaria a favor del president en funcions en la investidura, ni tampoc li cediria una abstenció perquè seguís governant. A parer del polític català, és Rajoy qui bloqueja la possibilitat de regeneració que C's vol impulsar a Espanya, en conjunció amb un acord amb PP o PSOE, com ha reclamat els darrers mesos. 

Davant del vet, la possibilitat que l'operació Menina es posi en marxa, és a dir, el relleu per part de la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha reaparegut com a via per a un pacte entre populars i C's. Santamaría seria un valor de continuïtat per a l'actual executiu per garantir que no es paralitzen de les polítiques dels darrers quatre anys del PP. Així les coses, ella ha sortit del pas en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres afirmant que duia amb el seu cap "la fredolica xifra de 16 anys" i que hi sentia el seu futur polític lligat.

Però davant del dubte, el portaveu de la formació taronja al Congrés, Juan Carlos Girauta, no ha trigat en reivindicar que la seva línia vermella passa per qualsevol membre del gabinet present de Rajoy, inclosa la vicepresidenta en funcions. Girauta reivindica aquesta possibilitat, davant la necessitat del nou govern d'assolir "credibilitat" entre els ciutadans. No tanquen la porta a Gènova, sinó que demanen una renovació de cares i càrrecs. "Parlaré amb el PP però no amb qui va cobrar de Bárcenas" va assegurar Rivera.

Els 'candidatables' de Girauta

El president de C's assegura que "és sorprenent" que el PP no li hagi contactat encara per parlar d'una possible conformació de govern, aixecant la sospita sobre que estigui forjant un pacte amb el PSOE. Aquesta estratègia, així com demanar el cap de Rajoy, ajuda la formació taronja a desgastar el PP i atraure's cap a sí el vot dels joves liberals populars i dels joves centristes-socialdemòcrates satisfets amb el pacte de El Abrazo.

Rivera no ha posat nom al successor de Rajoy i ha afirmat que la condició és que no estigués "tacat de corrupció". Menys ambigu va estar en una entrevista de fa unes setmanes, indicant que no li desagradaria la possibilitat que prengués el relleu del partit el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado. Casado és cridat a ser l'hereu i l'aposta forta del PP, però ell evita posicionar-se, com va fer fa unes setmanes quan va ser preguntat per El Nacional sobre les paraules de Rivera. 

Altres membres del partit, com Girauta, sí han detallat nom i cognoms d'aquells a qui donarien el seu suport. El portaveu ha assenyalat a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, com a hipotètica candidata. Cifuentes s'entén molt bé amb la formació taronja i el seu líder a nivell personal i professional, en tant que ella governa gràcies a un acord d'investidura que li fa facilitar C's. Com la resta de membres del PP, la madrilenya evita pronunciar-se i tanca files darrera de Rajoy.

Les darreres i menys esperades possibilitats de Girauta han sigut la ministra de foment en funcions, Ana Pastor, el ministre de sanitat en funcions, Alfonso Alonso i el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo. Alonso ha assegurat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que no s'esperava l'oferta i ha respost amb sorna. "Què vol que li digui. Trobo absurd que es valori l'equip i no la persona qui el lidera" ha explicat sense cap més comentari.

Al seu torn, el propi Feijoó s'ha mostrat indignat per les afirmacions de Girauta, que ha trobat fora de lloc. "Aquell a qui els espanyols donen més suport és el primer que ha de marxar? Això és el contrari a la democràcia" ha asseverat el gallec. S'ha tornat més tard, acusant C's d'estrategues. "És una estratègia on no picarem. Els ciutadans ja la coneixen, 'divideix i venceràs', però en aquest cas, ni dividiran, ni venceran".

Els pactes postelectorals

Davant les crítiques, Rajoy no s'ha estat de fer callar Rivera, indicant que els seus vots serveixen "perquè guanyin uns altres: PSOE i Podemos". El president en funcions ha extremat l'ofensiva electoral arreu de 9 províncies on podria recuperar vots que li treu C's. Si els populars freguen la xifra de 130 diputats que desitja el seu assessor de campanya, Jorge Moragas, podrien legitimar la permanència del líder, assolint més poder de negociació en l'elaboració de pactes postelectorals.

Així les coses, la posició de Rivera també ha basculat en les darrers setmanes. Fa uns dies va assegurar que només entraria en un projecte que els resultés convincent i permetés lluitar contra la corrupció. Només en el cas que el PP empitjori el seu resultat, l'opció d'endur-se el cap del president actual seria una opció que C's podria contemplar.