A Ciutadans les notícies són cada dia menys esperançadores i les enquestes electorals preveuen uns resultats desastrosos als diversos comicis previstos per aquest 2023. Són tan pessimistes els resultats que a les eleccions generals, com a molt, obtindrien 1 escó, segons les enquestes. Ara, la formació liderada per Patricia Guasp i Adrián Vázquez ha aprovat el seu pressupost de despesa i ingressos per aquest any en el qual preveu recaptar 400.000 euros gràcies a les quotes dels afiliats.

Aquesta xifra significa que Ciutadans preveu perdre més de la meitat dels seus militants i quedar-se amb només uns 3.300; el passat mes de gener, quan es van fer primàries al partit, hi havia 7.642 inscrits amb dret a vot. Els militants paguen 10 euros al mes i els joves n'aporten 5. El digital The Objective ha tingut accés als documents del pressupost aprovat pel Comité Permanent a principis d'aquest mes. Es confirma, un cop més, la caiguda en picat de la formació espanyolista que en els seus millors moments, amb Albert Rivera al capdavant, l'any 2018, tenia 34.000 afiliats, deu vegades més que els que es preveuen per aquest any.

La direcció admet el desastre

Al text, la formació reconeix que li hauria agradat poder presentar "un pressupost expansiu que preveiés grans beneficis" per augmentar el patrimoni del partit, que a principis d'any era d'11,1 milions d'euros.  Davant d'aquest desastre, el partit assegura que "les circumstàncies que emmarquen aquest any ens aconsellen prudència i contenció". El document segueix recordant que aquest any el partit farà front a "una campanya electoral doble, municipal i autonòmica a tot el territori nacional amb la seva precampanya corresponent, més una campanya per a les eleccions nacionals també amb la seva precampanya", se'ls gira feina, però curiosament als pressupostos no hi apareix cap previsió de despesa electoral.

The Objective s'ha posat en contacte amb diversos consellers generals de Ciutadans els quals estan sorpresos i preocupats per l'absència de les previsions de despesa electoral. El partit es justifica dient que "els incerts resultats de qualsevol procés electoral fan especialment difícil l'elaboració d'un pressupost per a tot l'any" i, afegeixen, que serà després de les eleccions municipals i autonòmiques del 28-M quan "serà necessària una revisió del pressupost per adequar-lo als resultats obtinguts". En tot cas, "cada un d'aquests processos electorals comportarà despeses extraordinàries, que no estan incloses en el pressupost ordinari del partit que ara presentem que reduiran els recursos acumulats pel partit fins aquest any", matisen.

L'excusa de la nova direcció

"Renace tu partido", la llista que clausurava Inés Arrimadas, es va imposar el passat 12 de gener a les primàries del partit, dia en què l'eurodiputat Adrián Vázquez i la coordinadora de Cs a Balears, Patricia Guasp, es van convertir en líders de Ciutadans. Ara, el partit fa servir la seva recent elecció com a excusa per als pressupostos: "s'ha procedit a adoptar una nova imatge". A més, una altra novetat és una retallada del 40% en la partida de personal, la qual afecta els departaments de Finances, Organització i Comunicació.