La campanya de les eleccions de Catalunya del pròxim 12 de maig arrenca la nit d'aquest dijous, tot i que, fa setmanes que els partits l'han començat. La de Ciutadans —conscients de la debilitat del partit— s'està centrant a carregar contra el candidat de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont. La setmana passada, el candidat de Cs, Carlos Carrizosa, va presentar un recurs davant la Junta Electoral per impugnar la candidatura de Puigdemont, que va ser tombat. Ara, van un pas més enllà i demana al Tribunal Constitucional que anul·li la seva candidatura, segons avança El Confidencial. L'escrit sosté que el cap de llista de Junts no es pot presentar perquè “té la seva residència a Bèlgica” i no a Catalunya. La formació taronja defensa que “jurídicament és improcedent que, sobre la base d'un DNI vençut fa més de quatre anys, en el qual consta una informació de fa més 14 anys, la Junta Electoral Provincial de Barcelona pot deduir que el candidat compleix tots els requisits legals exigits, inclòs el de la residència”.

El recurs presentat per Ciutadans se sustenta sobre una sentència que el Constitucional va dictar l'abril del 2021, quan va rebutjar la candidatura de Toni Cantó pel PP a les eleccions madrilenyes per no haver-se empadronat a temps a la comunitat. El cens que es consulta per considerar que es compleix aquest requisit es tanca dos mesos abans de la convocatòria, per tant, Ciutadans està convençut que Puigdemont no arribaria, ja que, el president en funcions, Pere Aragonès, va convocar les eleccions el passat 13 de març

Els arguments de Ciutadans contra Puigdemont

En l'escrit, Ciutadans fa referència a l'Estatut d'Autonomia de Catalunya on també apareix aquest requisit respecte al cens. L'article 7 apunta que “gaudeixen de la condició política de catalans o ciutadans de Catalunya els ciutadans espanyols que tenen veïnatge administratiu a Catalunya. Els seus drets polítics s'exerceixen d'acord amb el present Estatut i les lleis”. A més, l'article 56.3 afegeix que “són electors i elegibles els ciutadans de Catalunya que estan en ple ús dels seus drets civils i polítics, d'acord amb la legislació electoral”. 

Per situar la residència habitual de Carles Puigdemont a Bèlgica, Ciutadans fa servir un “document judicial” de l'octubre de 2023 on situava l'actual domicili en aquest país, “no només ha residit i resideix fora d'Espanya, concretament a Bèlgica, sinó que s'ha valgut i beneficiat de tal condició per exercir accions judicials contra ciutadans espanyols davant tribunals belgues, reclamant la competència territorial d'aquests tribunals, així com reclamant l'aplicació del dret belga”, assenyalen els de Carrizosa. És il·lustratiu que, en el document, no n'hi ha prou amb advertir que Bèlgica és el lloc on resideix i el seu centre d'interessos, sinó que és on “té el seu domicili”, afegeixen. Pel que fa a la documentació de Puigdemont, Ciutadans assegura que “està caducat des de fa més de quatre anys” i, per tant, “no pot acreditar res”. Aquesta afirmació la basa en el reial decret sobre l'expedició del DNI i els seus certificats de signatura electrònica, que estableix que “quedaran sense efecte les atribucions i efectes que li reconeix l'ordenament jurídic” quan se superi el seu període de validesa. Els arguments a la desesperada de Ciutadans, van més enllà en apuntar que contra Puigdemont “existeix un acte del Tribunal Suprem que el declara pròfug de la justícia”.

Ciutadans ha anat al Constitucional després del rebuig del Jutjat Contenciós-Administratiu número 2 de Barcelona, que va desestimar els seus arguments en considerar que no havia aportat “cap element del qual pugui inferir-se l'incompliment del requisit d'inscripció en el cens electoral vigent del candidat”. Contra aquesta sentència no hi havia recurs, però ara porten el cas al Constitucional en considerar que “és l'única possibilitat de tutela judicial efectiva”. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!