El vicesecretari general de Ciutadans (C's), José Manuel Villegas, ha explicat després de l'executiva del seu partit que no veia "probable" arribar a acords programàtics amb Podemos. La reunió a tres bandes, juntament amb el PSOE, es produirà previsiblement dijous o divendres d'aquesta setmana. Ara bé, Villegas ha reiterat els tres eixos fonamentals que hauria de perseguir el diàleg amb la formació morada: "unitat i igualtat de tots els espanyols; no apujar impostos, que ofeguen el creixement de l'economia espanyola; i un govern que tingui clar el consens sobre la política antiterrorista i els compromisos en l'àmbit internacional", ha dit el vicesecretari dels taronges. 

En conseqüència, Villegas insinua la voluntat que Podemos s'abstingui, com a única mesura per tirar endavant el seu pacte amb el PSOE. Ell no troba aquesta opció descartable, tot basant-se en els resultats electorals de la formació morada. "La postura de Podemos està canviant, els problemes interns i la por electoral poden fer-los variar", ha dit. Ara bé, alhora ha reconegut la necessitat que el Partit Popular (PP) s'abstingui perquè prosperin les seves reformes, tals com el Pacte Nacional per l'Educació, segons han assegurat des del seu partit les darreres setmanes. "Hem parlat amb el PP els últims dies, i no volen enviar equips negociadors, insisteixen en la voluntat de fer president a Rajoy".

Així i tot, seguiran buscant el PP, en tant que el veuen necessari. "Millor govern complicat que repetir eleccions", ha dit. A aquests efectes, Villegas ha detectat certa sintonia amb el líder, Mariano Rajoy. Segons el taronja, la proposta de Rajoy sobre conciliació familiar, que passa per canviar l'hora de plegar a les 18h, o l'equiparació dels fusos horaris amb Portugal, podrien ser símptoma "d'entesa" en alguns aspectes. Per la seva banda, esperen que els populars s'hi aproximin.

El referèndum, "mai"

"La postura de C's és clara al respecte: no permetrem ni per activa ni per passiva un govern que doni suport a trencar la unitat d'Espanya". Segons Villegas, hi hauria diferències d'opinió dins de Podemos. "Es diuen coses diferents si parles amb Errejón, Ada Colau o amb Xavier Domènech. Ningú sap què demana cadascú, primer s’han de posar d’acord entre ells", ha explicat el vicesecretari dels taronges. Així les coses, segueixen veient en les paraules d'Íñigo Errejón, que el dret a decidir "no és un tòtem a alabar", certa possibilitat que Podemos pugui cedir a l'abstenció.