La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, s'ha reunit aquest dilluns a París amb l'associació Les Amis des Combattants en Espagne Républicaine per tal d'explicar-los el nou programa de memòria Alvah Bessie. Aquest programa està dedicat a la recerca dels brigadistes internacionals que van desaparèixer a Catalunya durant la Guerra Civil i de les seves famílies. L'objectiu de tot plegat és estimular la cerca de familiars dels brigadistes desapareguts, ja que són poques les sol·licituds de recerca de persones desaparegudes relacionades amb voluntaris internacionals. Ciuró s'ha reunit amb la secretària de l'entitat, Claire Rol-Tanguy. Durant la trobada, s'ha compromès a treballar per identificar els brigadistes que van desaparèixer a Catalunya.

La consellera ha afirmat que no volen que aquestes persones caiguin en l'oblit. Ha explicat que el programa posa a l'abast de totes les associacions que treballen per la memòria històrica fora de Catalunya un instrument que afavorirà la col·laboració entre institucions. Així, ha destacat que és molt important que les famílies dels brigadistes coneguin l'existència del cens de persones desaparegudes i el programa Alvah Bessie.

Reunió de la consellera Ciuró a París. - Govern
Reunió de la consellera Lourdes Ciuró a París. - Govern

Prop de 40.000 brigadistes

Entre 35.000 i 40.000 persones de més de 50 països es van unir al bàndol republicà durant la Guerra Civil. La majoria es van integrar en les Brigades Internacionals, mentre que d’altres ho van fer en les Milícies Antifeixistes, en altres unitats de l’exèrcit republicà o en serveis sanitaris. Segons els estudis històrics, aproximadament una quarta part d’aquestes persones van morir durant el conflicte. Pel que fa a França, es calcula que entre 9.000 i 10.000 persones van participar en la Guerra Civil espanyola com a brigadistes internacionals. La majoria de brigadistes francesos va actuar en la XIV Brigada Internacional. Aquesta va actuar a la batalla de l'Ebre. També hi ha brigadistes francesos documentats en algunes fosses vinculades a hospitals, com a Mataró o al Perelló. I també s'ha documentat un enterrament individual d'un ciutadà francès a Punt Redó (Baix Ebre). En el cens de persones desaparegudes hi ha un únic francès localitzat: René Glaussel, mort en un hospital durant la batalla de l'Ebre i inhumat a la fossa comuna del cementiri del Perelló.

2.000 voluntaris desapareguts a Catalunya

En una primera hipòtesi, s’estima que com a mínim dos mil voluntaris internacionals del bàndol republicà van desaparèixer a Catalunya, per bé que la recerca en els propers anys pot fer acotar la xifra i la pot fer augmentar, ha indicat Justícia. Fins ara, són molt poques les sol·licituds de recerca de persones desaparegudes que es refereixen a voluntaris internacionals i per això s'ha impulsat aquest programa. El programa que ha presentat Ciuró porta el nom Alvah Bessie (Nova York, 1904 - Califòrnia, 1985), un reconegut escriptor nord-americà que es va fer brigadista internacional per lluitar contra els feixistes liderats per Francisco Franco.