La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró (Junts), ha afirmat que el Govern català està obert al diàleg perquè "sempre és el camí", però ha reconegut que no hi ha "interlocució" per part de l'Estat espanyol: "Després de més de 10 anys, no sabem què proposa per Catalunya", ha resumit. 

La consellera ha fet aquestes declaracions en una visita institucional al Museu Memorial de l'Exili (MUME) de la Jonquera (Alt Empordà) aquest divendres, on també ha comparat el cas català amb el d'Escòcia aprofitant la visita que hi ha fet l'exprimer ministre Alex Salmond. "A l'altra banda a Escòcia hi havia algú que volia dialogar i parlar, a Catalunya vam rebre garrotades", ha recordat al·ludint als dos referèndums d'autodeterminació. Ciuró ha remarcat que l'exili "no és intemporal ni una cosa del passat", i ha recordat el cas del president Carles Puigdemont i dels altres exiliats catalans, i també ha fet menció als refugiats ucraïnesos.

Ciuró ha fet les declaracions el mateix dia que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha obert la porta a dialogar amb un govern del PP, si l'actual president espanyol, Pedro Sánchez, i les esquerres perden el poder.

 

Alex Salmond     Museu Exili La Jonquera ACN
L'exprimer ministre escocès, Alex Salmond, durant la visita al Museu de l'exili de la Jonquera      Foto: ACN

En la mateixa visita, Salmond ha fet una crida a la unitat de l'independentisme davant del "poder de l'Estat", al·ludint a les tensions entre ERC i Junts, i dins de Junts. "Les forces del poder de l'Estat estan molt ben organitzades, així que les forces de la democràcia també han d'estar ben organitzades juntes", ha afirmat Salmond. El dirigent escocès ha afirmat que el museu és un lloc emocionant i important perquè "el passat forma part del futur", i ha apostat per aprendre de les tragèdies del passat per crear un futur millor. També ha desitjat que aquesta visita, i la seva participació dissabte a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) de Prada de Conflent, obri "un temps de cooperació entre les forces independentistes democràtiques de Catalunya, Escòcia, Irlanda i altres nacions sense Estat".

Salmond va visitar ahir dijous la seu de l'ANC, on es va reunir amb el vicepresident de l'entitat, Jordi Pesarrodona, i va fer una crida a la participació en la manifestació independentista de la Diada. L'exprimer ministre escocès es va fer una fotografia amb la samarreta d'aquest any, especialment reivindicativa.