El líder de Ciutadans, Albert Rivera, exigeix a Mariano Rajoy que subscrigui un acord amb sis mesures a favor de la regeneració política. Si Rajoy subscriu l'acord, els diputats taronges votaran a favor del candidat del PP en la sessió d'investidura del president del govern espanyol. 

Així li ho traslladarà en la reunió que els dos líders tindran demà a les 10 del matí i en la qual ja estava previst que exploressin possibles punts d'acord per consolidar un escenari que facilités la investidura de Rajoy.  

Sis condicions

Rivera ha detallat, des del Congrés, les sis condicions de "regeneració democràtica" que exigirà al PP per iniciar les negociacions:

- Apartar els càrrecs públics imputats en casos de corrupció.

- Suprimir els aforaments.

- Nova llei electoral amb llistes desbloquejades, igual valor de vots, acabar amb el 'vot robat'.

- Eliminar els indults en casos de corrupció política.

- Limitació de mandats del president del govern espanyol.

- Transparència: creació de la comissió de corrupció parlamentària.

Canvi de posicionament 

El líder de Ciudadanos ha insistit que aquestes són les condicions perquè el seu equip negociador s'assegui a la taula amb els populars. Rivera ha justificat el moviment davant la situació de bloqueig. "Els espanyols no tenen més temps i no entenen ni de crisis internes dels partits ni de corrupció", ha afirmat després de recordar que fa 274 dies que "els espanyols no tenen govern".

Rivera ha carregat contra l'immobilisme del PP i també contra la intransigència del PSOE: "està clar que no es pot comptar amb els socialistes per als asumptes d'Estat", ha dit.

Catalunya com a pretext

Durant la seva intervenció, el líder de Ciudadanos ha justificat que el partit obre la porta a votar a favor de la investidura de Rajoy perquè l'Estat necessita un govern que funcioni i que busqui solucions a temes que no poden continuar a la carpeta de missatges pendents. El primer punt que ha destacat Rivera ha estat la necessitat d'actuar amb "urgència i determinació davant el repte de la secessió de Catalunya". 

En segon terme, Rivera també ha citat les mesures de restricció del dèficit que exigeix la CE i engegar grans reformes estructurals. 

Cinc hores d’expectació

A primera hora del matí, la convocatòria inesperada de la compareixença d’Albert Rivera ha generat molta expectació i la hipòtesi que ha agafat més força ha estat que l’anunci de Rivera podria estar relacionada amb un canvi de posicionament de Ciudadanos en la votació per investir Rajoy. Fins ara, els taronges apostaven per una abstenció tècnica per facilitar la investidura.

L’equip de comunicació de Ciudadanos només ha detallat que Rivera faria “un anunci important respecte al moment polític actual en una declaració institucional” i que la declaració s’havia consensuat al matí amb la direcció del partit.

L’aritmètica electoral

Si Rajoy es presenta a la investidura amb 170 vots a favor (137 del PP, 32 de C’s i 1 de CC) i a només 6 vots de la majoria, el PSOE  ho tindrà realment complicat per seguir oposant-se a Rajoy.