A Girona, CiU ha tombat una moció de la CUP que demanava manifestar el suport de l'Ajuntament de Girona al procés constituent català i proposava crear una comissió municipal per implicar-hi el teixit associatiu i la ciutadania. L'argument utilitzat pel consistori és que ha de ser el Parlament qui marqui els temps. És més, l'alcaldessa, Marta Madrenas, ha qualificat la moció de "trampa" i ha acusat la CUP de voler anar pel seu compte.

De fet, ha defensat que el consistori ha donat "mostres ingents" de suport al procés. No obstant això, la CUP creu que CiU s'ha arronsat perquè hi ha un informe de secretaria, elaborat a petició del grup de Ciutadans, que assenyala que el consistori no té competències per crear aquest tipus de comissions. La resta de grups (PSC, PP i C's), a excepció d'ERC, també han votat en contra de la moció.

El rebuig de CIU ha provocat una picabaralla política amb el grup de la CUP a l'Ajuntament de Girona. Els cupaires havien presentat el text per demanar que es manifestés el suport del consistori al procés constituent i posar-se al servei de les institucions que el desenvolupin per "garantir el seu desplegament territorial i la màxima participació de la ciutadania".

L'obstacle

Ara bé, el principal escull del text ha estat precisament el de la creació d'aquesta comissió municipal per articular el debat també en l'àmbit de la ciutat. De fet, concretament, la moció proposava crear aquest òrgan abans de finals de setembre. La CUP defensa que els ajuntaments també han de ser peça "clau" en aquest procés, com a element "pactat pels tres partits" a nivell nacional al full de ruta independentista.

La moció, però, no ha agradat al grup de CiU. Per una banda, han defensat que és el Parlament qui té l'encàrrec de definir com s'ha d'articular el procés. Malgrat això, no han dubtat tampoc a retreure a la CUP que ara posi sobre la taula aquesta moció quan, a nivell nacional, ha bloquejat els pressupostos.