"Considerem que el Brexit faria que Catalunya busqués la independència amb més energia". Aquesta és una de les conclusions de l'informe anual "Global Political Risk" que elabora la multinacional financera nord-americana Citi Group. "Demostraria que la UE és més porosa del que sembla, donant esperances a poder-s'hi mantenir quan es separin", ha apuntat avui el director del think tank Carnegie Europe, Jan Techau, en la presentació de l'informe.

La tesi que apunta és que una sortida del Regne Unit de la UE propulsaria en primer lloc la secessió d'Escòcia, a partir d'un segon referèndum "ja anunciat per l'Scottish National Party". Això "desencadenaria" altres moviments dins l'espai comunitari, i concretament a Catalunya.

citi group catalonia

Un risc global

La preocupació de l'entitat per les conseqüències que podria desencadenar també a nivell mundial és total, encara que l'informe apunti que "la majoria de les enquestes continuen donant per davant els partidaris de quedar-se, amb un marge de 3 i 4 punts en les últimes 10". "Generalment, l'opinió pública que advoca per aquesta opció és més raonable i moderada que els que volen abandonar la Unió", remarca.

 

Dels resultats que es donin en el referèndum que ha de tenir lloc el 23 de juny "n'estarà pendent Washington", indica. A més, apunta que si finalment es queda "la discussió sobre la reducció d'influència de la UE sobre Westminster" continuarà, a pesar de les afirmacions del primer ministre, David Cameron, que és un "acord final".