Si avui se celebressin eleccions generals a Espanya, els resultats serien si fa o no fa els mateixos que el 10 de novembre. Així es desprèn del baròmetre postelectoral del Centre d'Estudis Sociològics (CIS), fet públic aquest dijous. Es mantindrien les mateixes correlacions de forces i fins i tot els percentatges de vot, amb una victòria àmplia del PSOE, que es veuria obligat a repetir la mateixa aliança. El sondeig va ser fet entre el 29 de novembre i el 19 de desembre, quan Pedro Sánchez i Pablo Iglesias ja havien signat el seu preacord de govern de coalició.

Així, segons els càlculs del CIS, el PSOE guanyaria de manera clara i pujaria tres dècimes, del 28% del 10-N al 28,3% projectat. En segona posició, el PP baixaria del 20,8% al 20%. En tercera posició, l'extrema dreta de Vox pujaria una dècima, fins al 15,2%. Per la seva part, Unidas Podemos i les seves confluències repetirien exactament el mateix resultat sumades: un 12,8%. Qui més baixaria seria Ciutadans, del 6,8% que va fer a les eleccions fins al 5,6% que projecta el baròmetre.

 

Així, el bloc del govern de coalició suma un 41,1% d'intenció de vot. Si s'hi sumen els vots favorables a la investidura —Más País, Compromís, el PNB, el BNG i Teruel Existe—, aquest percentatge puja fins al 45,6. Per la seva part, el bloc de les tres dretes —PP, Vox i Ciutadans— sumaria un 41,2% dels vots si se celebressin eleccions.

Catalunya va ser un dels principals ítems de la campanya electoral passada. No obstant això, preguntats sobre si "el que ha passat últimament a Catalunya ha tingut cap influència en la seva decisió de vot", només el 24,2% dels enquestats respon afirmativament. En canvi, el 75,3% diu que no va deixar-se endur per la qüestió catalana. Per partits espanyols, els més influïts van ser els votants de Vox (55,9%) i Ciutadans (36,9%). Els qui menys, Unidas Podemos (11,6%) i el PSOE (13,3%).

Encara té menys influència l'exhumació del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. Només un 5,7% dels enquestats diu que l'ha influït, mentre que el 93,9% respon que no.

Tots els líders suspenen

Com ja és una tònica, els principals dirigents polítics espanyols suspenen en la valoració que en fan els ciutadans. Qui treu millor nota és el president reelecte Pedro Sánchez, amb un 4,1 sobre 10. Per darrere se situen Pablo Casado (3,6), Inés Arrimadas (3,6), Pablo Iglesias (3,5), Alberto Garzón (3,4), Íñigo Errejón (3,3) i Santiago Abascal (2,8). Només aproven Pedro Sánchez els votants socialistes, amb un 6,5. Els d'Unidas Podemos li donen un 4,8 de mitjana.