De cara a les eleccions del 28-A, Pedro Sánchez té dues possibilitats sobre la taula per mantenir-se a la Moncloa: o arribar a un acord amb Ciutadans, o la majoria de la moció de censura. Aquest són els escenaris més viables i que sumen majoria absoluta segons l'últim baròmetre abans de les eleccions del 28-A. Per contra, el tripartit de dretes PP-Cs-Vox no sumaria per formar un govern. Per primer cop amb Tezanos al capdavant del CIS, aquesta enquesta ha inclòs cuina dels resultats.

Concretament, el PSOE de Sánchez aconseguiria una victòria sòlida passant dels 85 actuals a una forquilla de 123-138 escons i una intenció de vot del 30,2%. Per darrere, a molta distància, se situaria el PP de Pablo Casado, amb 66-76 escons i un 17,2% dels escrutinis. Rere seu se situarien Ciutadans (42-51), Unidas Podemos i les seves confluències (34-43) i Vox (29-37). ERC obtindria 17-18 escons, el PNB 6, JxCat 4-5 i Bildu 3-5.

La majoria absoluta se situa en 176 escons. Per la banda alta, Pedro Sánchez i Albert Rivera sumarien fins a 189 diputats; per la baixa, 165. L’altra opció és la de reeditar el pacte de la moció de censura. Amb Unidas Podemos i les seves confluències sumarien per la part alta. Per la part mitjana, en podria tenir prou amb Podemos i el PNB. Per la banda baixa, necessitaria un altre cop els vots dels independentistes catalans.

Per contra, el trifachito no sumaria ni tan sols per la banda alta. En aquest supòsit, aconseguirien 164 escons, 22 per sota de la majoria absoluta. Per la banda baixa, en tindrien 137. La punxada de Pablo Casado, que passa dels 137 actuals a 66-76, és el factor determinant. Uns escons que no van a parar tots ni a Ciutadans ni a l’extrema dreta de Vox.

L'altra gran davallada és la d'Unidas Podemos, que passen dels 71 diputats que tenia fins ara al Congrés a una forquilla de 34-43, una caiguda que deixa més espai a Pedro Sánchez per liderar l'alternativa.

Sánchez, millor valorat

Pel que fa a la valoració dels líders polítics, tots suspenen però el president espanyol és el que obté millor nota, com en les últimes enquestes. Sánchez obté un 4,1 sobre 10. Per darrere van Albert Rivera (3,7), Alberto Garzón (3,6), Pablo Casado (3,3), Pablo Iglesias (3,1) i Santiago Abascal (2,6).

Per altra banda, el CIS també constata que la independència de Catalunya és el setè problema que citen els enquestats, amb un percentatge de l’11%. El primer problema és l’atur (61,8%), la corrupció (33,3%) i els partits polítics (29,1%).

Els indecisos seran determinants

Una altra dada interessant d’aquest baròmetre del CEO és la dels votants indecisos. Concretament, segons el vot directe en l'enquesta, el 25,3% diu que “no ho té decidit encara” i el 4,5% que "no ho sap”. Sumen gairebé el 30% dels enquestats.

L’enquesta es va elaborar entre l’1 i el 18 de març d’enguany amb una mostra de 16.000 enquestats de totes les demarcacions de l’Estat espanyol.