El CIS del mes de març mostra tres clars guanyadors: el PSOE de Pedro Sánchez, el PP d'Alberto Núñez Feijóo i l'extrema dreta de Vox. I també dos perdedors clars: Unidas Podemos, que ha discrepat de la línia oficial en la guerra d'Ucraïna, i Ciutadans, que continua enfonsant-se en la irrellevància. L'enquesta va ser feta entre els dies 1 i 11 de març, ja amb Pablo Casado apartat virtualment de Gènova, després del pacte a Castella i Lleó i en plena invasió de Rússia. Aquest sondeig arriba després que ahir, en comissió al Congrés dels Diputats, el president de l'organisme, José Félix Tezanos, admetés que havien subestimat la formació de Santiago Abascal i anunciava un nou model d'estimació, que ja s'aplicaria avui.

Segons el baròmetre fet públic aquest dijous, si se celebressin avui eleccions generals, el PSOE continuaria com a primera força destacada, amb un 31,5% de la intenció de vot, gairebé tres punts més que el baròmetre anterior. El seguiria el PP d'Alberto Núñez Feijóo, amb el 23,8%, recuperant un 2,5%. Però la distància entre tots dos s'ampliaria mig punt, fins al 7,7%. L'extrema dreta de Vox continuaria sent el tercer partit del Congrés, amb una intenció del 16,3%, un punt i mig més. A les següents posicions és on vindrien les davallades. Unidas Podemos es deixaria gairebé dos punts pel camí, fins al 11,8%, després de les discrepàncies evidenciades en la guerra a Ucraïna. I Ciutadans s'enfonsaria cap a la irrellevància, amb el 3,2 (-1,6%).

A Catalunya, hi ha traspàs de vots entre formacions independentistes. Segons l'enquesta, ERC obtindria un 2,7% dels vots al conjunt de l'Estat, pujant tres dècimes respecte de l'últim baròmetre. Són les mateixes tres dècimes que perdria Junts per Catalunya (1,3%). La CUP en pujaria una, fins a l'1,1%. Al País Basc, el PNB es quedaria igual, amb l'1,3% i EH Bildu es deixaria una dècima, fins a l'1%.

Per blocs, es produiria un empat entre la dreta i l'esquerra. Per una banda, els dos socis del govern espanyol sumarien el 43,3%, un 1,1% més que fa un mes. Una majoria que no té en compte els socis parlamentaris minoritaris. El mateix 43,3% que sumarien la triple dreta de PP, Ciutadans i Vox, que en conjunt escalen gairebé dos punts i mig.

Díaz, única aprovada

Pel que fa a la valoració de líders polítics, es produeix una sorpresa: per primer cop hi ha una aprovada, Yolanda Díaz. Mentre el seu espai polític s'enfonsa, ella és un actiu molt ben valorat, amb un 5,23 sobre 10. La vicepresidenta segona li treu mig punt al segon classificat, el president Pedro Sánchez, que obté un 4,79. Per darrere se situarien Íñigo Errejón (4,26), Inés Arrimadas (3,85), Pablo Casado (3,48) i, en última posició, l’ultra Santiago Abascal (2,97).

També es produeix una altra novedad: Alberto Núñez Feijóo apareix entre les preferències per a ser president del govern espanyol. No és el primer. Aquest rànquing el lidera Pedro Sánchez (26%) i a continuació va el president de la Xunta i futur líder del PP, amb l’11,7%. La tercera és Yolanda Díaz amb el 10%. En canvi, Pablo Casado obté un trist 0,5%, ja defenestrat del PP.