El PSC guanyaria ara en percentatge de vot les eleccions espanyoles a Catalunya, passant per davant d'ERC, que va guanyar tant en vots com en escons el passat 10 de novembre. Així es desprèn del nou baròmetre del CIS, elaborat entre el 2 i el 13 de gener ―just durant la celebració de la investidura de Pedro Sánchez―. El PSC pujaria gairebé dos punts, passant del 20,51% al 22,4%, mentre que ERC perdria més d'un punt, situant-se en un 21,1% quan al novembre va treure un 22,56% dels vots emesos. L'enquesta no fa la translació de vots en escons.

Els comuns mantindrien la tercera posició, però millorant resultat, passant del 14,18% al 15,2%. Per contra, JxCat seria el grup més castigat a les urnes i patiria una forta caiguda respecte al 10-N. En aquella ocasió, el partit liderat per Carles Puigdemont va treure un 13,68% dels vots i ara baixaria fins al 5,7%. Per darrere de JxCat, però molt a prop, hi hauria la CUP, que també perdria un punt i es quedaria amb un 5,1% dels vots. 

Les dretes unionistes també patirien una forta patacada. Ciutadans i PP estarien pràcticament en un empat tècnic, tot i que el partit taronja aquesta vegada passaria per davant. Així, Cs passaria del 5,61% al 3,7%, mentre que el PP cauria del 7,43% al 3,5%. Finalment, Vox trauria ara un 2% dels vots, quan el 10-N van ser un 6,3%. L'abstencionisme, però, augmentaria significativament. Un 13% dels ciutadans que van votar en les últimes eleccions asseguren ara que es quedarien a casa.

 

En el CIS del passat mes de desembre, ERC mantenia la primera plaça i quedava molt per davant del PSC (20,7% respecte al 15,6% que atorgava als socialistes). En aquella ocasió, JxCat passava per davant dels comuns per un punt (11,5% respecte a un 10,7%), mentre que PP, Cs i Vox quedaven en aquest ordre i la CUP pràcticament es quedava sense representació.