Males perspectives per al PP davant d'una convocatòria electoral. Els populars, molt afectats per la crisi de Cristina Cifuentes —que va dimitir assetjada pel màster i el robatori d'unes cremes en un supermercat—, caurien fins a un 24% dels suports. Ciudadanos aconseguiria ser la segona força amb el 22,4% dels vots i superaria per primera vegada al PSOE (22%), segons ha publicat el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) en el seu darrer baròmetre. 

Ciudadanos ja es va col·locar en el darrer baròmetre de gener com a tercera força a l'estat espanyol superant per primera vegada Unidos Podemos en una aproximació inèdita fins al moment a PP i PSOE, que van veure com van perdre suport electoral. Ara, la formació d'Albert Rivera puja fins a la segona posició en una pujada inèdita, a només 1,6 punts dels populars.

Segons ha publicat el CIS, els populars es quedarien amb un 24% dels vots, mentre que els de Rivera amb un 22,4%. El PSOE, per darrere, obtindria el 22% dels suports. En quart lloc quedaria Unidos Podemos, amb un 19,6% dels sufragis.

El PP, en el seu pitjor resultat

El baròmetre del CIS, que no atorga una estimació d'escons al Congrés, reforça la tendència ascendent de Ciudadanos en la batalla pel vot del centre-dreta. Els populars, malgrat que tornen a fer-se amb la victòria, s'haurien de conformar amb el pitjor resultat de la seva història. Per remuntar-se a un vot d'aquestes característiques caldria anar fins a les primeres eleccions de 1989, quan van quedar-se amb un 25,79% dels vots.

En relació a les eleccions generals del 2016, la patacada del PP arribaria fins als nou punts, o el que és el mateix, la pèrdua d'una quarta part dels seus suports.

L'enquesta es va realitzar els primers dies d'abril, coincidint de ple amb l'escàndol pel màster de la ja expresidenta madrilenya Cristina Cifuentes, que va dimitir el passat 25 d'abril després de la publicació d'un vídeo en què es podien veure els instants posteriors de ser agafada in fraganti robant dues cremes anti-edat a un supermercat.

Bipartidisme en crisi

La pujada de Ciudadanos permetria que les forces tradicionals (PP, PSOE) es quedessin només amb un 46% dels suports, quan en els comicis de 2016 van aconseguir un 55,6% dels vots. D'aquesta manera, i per primer cop, el bipartidisme es quedaria amb menys de la meitat del vot.

Pel que fa a l'eix ideològic, un 46,4% optaria pel vot de centre-dreta (PP-Cs), mentre que l'electorat de centre-esquerra es quedaria amb un 41,6%.