La gran majoria dels espanyols, el 73,1% concretament, creuen que "són necessàries mesures impositives com sancions o multes" per tal que es compleixin les mesures de seguretat com el distanciament sociall'ús de mascaretes. Així s'explicita en un informe de Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) publicat aquest dilluns.

Per contra, només el 22,4% dels espanyols han optat per l'opció que assegura que "és suficient confiar en què les persones les compleixin voluntàriament". Cal tenir en compte que aquest estudi es va fer el passat mes de juny, quan encara no s'havien produït la majoria de rebrots actius actualment.

Fase represa Barcelona coronavirus

Les Rambles de Barcelona durant la desescalada del confinament | Europa Press

Un 63% dels espanyols ha valorat positivament la reacció de la població davant la crisi sanitària en front d'un 27,1% que ha opinat el contrari. Per altra banda, més de la meitat dels espanyols (54,7%) han rebutjat que un cop acabada la pandèmia "les coses tornaran a la normalitat" davant del 38,5% que creuen que sí.

També destaca que el 80% dels enquestats pensen que amb la desescalada de mesures "moltes persones" s'han relaxat i s'està saltant les mesures sanitàries. 

Empitjora l'opinió sobre el govern de Sánchez

Per altra banda, l'opinió sobre el govern socialista de Pedro Sánchez ha empitjorat en gairebé la meitat d'espanyols, concretament en un 45,9% dels ciutadans enquestats pel CIS. En canvi, només un 28,1% dels enquestats han millorat la seva percepció sobre l'Executiu espanyol.

Pedro sanchez president govern espanyol - Efe

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una roda de premsa a La Moncloa durant la pandèmia | Efe

Aquesta valoració contrasta amb la que han rebut altres institucions, grups de professionals i sectors per part dels espanyols, com és el cas del sistema de salut, percepció del qual ha millorat en un 75,3% de ciutadans, o l'Exèrcit, el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil, opinió dels quals ha millorat en un 58,%, 58,2% i 57,9% respectivament.

També han rebut bona valoració per part dels enquestats organitzacions d'ajuda social i ONG, els ajuntaments, la policia municipal, els veïns i el col·lectiu de professors. En canvi, l'opinió sobre la Unió Europea ha empitjorat per un 32,2% i només ha millorat per un 29,4%. 

Preocupació i esperança

Pel que fa al futur, una àmplia majoria dels enquestats (un 68,9%) s'han mostrat optimistes de cara al futur, mentre que només un 10,5% s'han mostrats desesperançats.  Pel que fa als sentiments de la població, el malestar a causa de la situació sanitària (22,5%) i el confinament (22%) han estat els elements que pitjor han fet sentir a la població.