Enmig de desenes d'enquestes per intentar fer una estimació de quins seran els resultats electorals dels comicis d'aquest diumenge 19 de juny a Andalusia, ha aparegut un baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques que fa referència a unes eleccions al Congrés dels Diputats. Segons el CIS, el PSOE perd més d'un punt en estimació de vot fins al 29,2 per cent tot i que aconsegueix augmentar el seu avantatge respecte del PP fins a 2,2 punts. Aquesta distància es deu a que els populars d'Alberto Núñez Feijóo cauen 1,7 punts en un mes. Aquest baròmetre s'ha realitzat entre l'1 i el 9 d'aquest mes de juny i apunta a una frenada del PP que portava uns mesos guanyant suport des del relleu de Pablo Casado per part de Feijóo.

Per la seva banda, l'extrema dreta de Vox es manté com la tercera força política al Congrés dels Diputats amb el 16,5% d'estimació de vot (una dècima menys respecte al baròmetre del mes de maig). Als de Santiago Abascal no els ha perjudicat l'efecte Feijóo ja que mantenen uns resultats similars durant els darrers mesos: segons el baròmetre del mes de maig Vox arribava al 16,6% d'estimació de vot, creixent així 2,2 punts respecte al mes d'abril. L'altra cara de la moneda és Unidas Podemos, que segueix en caiguda lliure i no arriba ni tan sols al 10% (9,8) de la intenció de vot segons l'enquesta. Tot i els resultats poc esperançadors de Podemos, cal apuntar que ha crescut dues dècimes respecte al mes de maig quan la intenció de vot era del 9,6%.

Ciutadans es manté, tenint en compte que no arriba ni a un 2% dels votants. El mes d'abril se situava al 2%, el mes de maig va baixar fins a l'1,8%, i ara puja una dècima fins a l'1,9%. Els partits independentistes catalans, per la seva part, també mantenen una certa constància en les enquestes dels darrers mesos: ERC perd una dècima i passa del 2,5% al 2,4, Junts per Catalunya es manté amb el mateix 1,2% i la CUP per dues dècimes passant de 0,8% a 0,6%.

El líder preferit

Qui potser sí que estan contents amb l'enquesta del CIS són Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo ja que quan es pregunta als enquestats sobre qui preferirien com a president, són els més votats i milloren els resultats respecte al baròmetre del mes de maig. Hi ha un 21,2% de persones preguntades que opten per Sánchez com a president davant el 19,5% que l'escollia el mes passat, pel que fa al líder del PP el mes passat tenia el suport d'un 16,6% d'enquestats i ara puja fins al 18,9%. Qui es manté és Santiago Abascal, que passa d'un 4,7% a un 4,6%. Pel que fa a la dirigent de Ciutadans, Inés Arrimadas, només podem indicar que ara té un 0,5% de suport, ja que el passat mes de maig no apareixia al CIS. 

Tots els polítics suspesos

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, que al darrer baròmetre havia quedat com l'única dirigent política que aprovava, ha baixat fins a una nota mitja de 4,91 punts, si bé segueix sent la més ben valorada en un context polític en que cap líder arriba al 5. La vicepresidenta segona del govern espanyol va seguida del líder del PP que passa del 4,86 al 4,75. El president espanyol, Pedro Sánchez, experimenta una petita millora i puja del 4,28 al 4,31 aquest mes de juny, conservant el tercer lloc com a polític millor valorat.