La majoria absoluta del PP a Galícia trontolla: ho diu el Centre d’Estudis Sociològics (CIS) per tercera vegada. L’últim dia que es poden publicar enquestes abans de les eleccions gallegues, el CIS apunta que els populars aconseguirien una forquilla de 34 a 38 diputats, al llindar de la majoria absoluta, que se situa en els 38 escons. D’aquesta manera, Rueda podria perdre fins a vuit escons respecte als 42 que va assolir Feijóo el 2020. Per darrere, el BNG puja amb molta força i obtindria entre 24 i 31 diputats (ara en té 19) i el PSdeG arribaria als 9-14 diputats (ara en té 14). D’altra banda, Sumar (0-2), Vox (0-1) i Democracia Ourensana (0-1) podrien aconseguir una mínima representació i Podemos quedaria fora del Parlament de Galícia.

🔴 Resultats Eleccions a Galicia 2024, DIRECTE | Escrutini, recompte i qui va guanyant

🔴 Eleccions a Galícia 2024, DIRECTE | Votacions, enquestes i última hora dels candidats

🗳️ Eleccions Galícia 2024: candidats i claus dels seus programes
 

📆 Eleccions a Galícia 2024: data, calendari electoral i horaris
 

Aquesta és la tercera enquesta del CIS que obre la porta a un canvi de govern a la Xunta de Galícia. Així mateix, és el sondeig de l’organisme presidit per José Félix Tezanos més favorable al BNG, que podria superar amb escreix els resultats del 2020, els millors de la seva història, i els pitjors per al PSdeG, que, com a molt, podria revalidar els diputats que va assolir fa quatre anys. A més, és la primera enquesta que dona opcions a Vox d’entrar a la cambra gallega, l’única de l’Estat on el partit d’extrema dreta no té cap diputat. Igual que als dos sondejos precedents, Sumar es manté al llindar d’aconseguir diputats i Democracia Ourensana continua a prop d’obtenir-ne un a la província d’Ourense. El 25 de gener, abans que comencés la campanya electoral, l’enquesta del CIS donava al PP 36-38 escons, al límit de perdre la majoria absoluta, i atorgava un ventall de 20-23 diputats al BNG i de 15-17 al PSdeG. En plena campanya, el 5 de febrer, el CIS ha empitjorat els pronòstics dels populars: ha deixat el PP amb 34-38 escons i ha situat el BNG amb 22-26 i el PSdeG amb 13-15.

Enquesta CIS eleccions Galícia   Maria López Moya

Les altres enquestes, més optimistes pel PP

Els altres sondejos que s’han anat publicant aquests dies són més favorables per al PP: malgrat que la majoria mostren un petit descens dels escons (convé recordar que els 42 del 2020 van ser la segona millor xifra de la història), totes coincideixen que Alfonso Rueda podrà mantenir la majoria absoluta. La Razón indicava que els populars conservarien els 42 diputats i la resta li donaven entre 39 i 41 escons.

 

Les altres lectures del CIS: empat tècnic entre Rueda i Pontón i un de cada quatre gallecs està indecís

L’enquesta del CIS publicada aquest dilluns també dona altres pistes sobre les eleccions gallegues que se celebraran el pròxim 18 de febrer. La líder del BNG, Ana Pontón, torna a ser la candidata més ben valorada, amb un 5,89 sobre 10, sis dècimes per sobre de la nota que rep l’actual president de la Xunta, Alfonso Rueda, que es queda en el 5,29. La resta de caps de llista suspenen. Així mateix, hi ha un empat tècnic entre Rueda (35%) i Pontón (34,6%) quan es pregunta als enquestats qui prefereixin que ocupi la presidència de la Xunta, i Pontón torna a situar-se per davant del líder del PP sobre qui es preocupa més pels problemes de Galícia. A més, el 23,7% dels enquestats revelen que encara no han decidit a quin partit votaran i el 12% reconeix que decidirà el seu vot el dia de reflexió o el mateix diumenge dels comicis.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!