El PP podria tornar a tenir majoria absoluta a Galícia, però ho té difícil. És el que pronostica el CIS, que aquest dilluns ha publicat un nou baròmetre sobre les eleccions gallegues. La nova enquesta atorga als populars una forquilla de 34-38 diputats, en un parlament en què la majoria absoluta s’aconsegueix a partir dels 38 escons. És a dir, Alfonso Rueda només es mantindria com a president de la Xunta si aconseguís els seus millors resultats possibles. Paral·lelament, el Centre Investigacions Sociològiques millora els pronòstics del BNG. Amb una forquilla dels 22 als 26 diputats, podria formar govern amb el PSdeG (13-15). El mateix baròmetre posa en dubte l’entrada de Sumar i de Democracia Ourensana a l’hemicicle gallec: atorga una forquilla de 0-1 a tots dos. 

 

Són pronòstics similars als que publicava el CIS fa uns dies, però lleugerament pitjors per al PP. El passat 25 de gener aquest mateix centre sociològic situava el PP com a clar favorit, però la forquilla d'escons era més optimista per als populars: 36-38, amb un 43,2% dels vots. Els pronòstics pel BNG eren bons, però són encara millors aquest dilluns. Perquè llavors el CIS calculava que els nacionalistes gallecs obtindrien entre 20 i 23 escons. I els socialistes esgarrapaven en aquell baròmetre una forquilla de 17-18 escons. El CIS, doncs, recepta aquest dilluns optimisme per al BNG i pessimisme per al PP. Per als socialistes, mitges tintes: calcula un mal resultat, però obre la porta a poder entrar a la Xunta del bracet del BNG. 

ENQUESTA ELECCIONS GALICIA CIS 0502
Gràfic: Laura Cercós

Concretament, els socialistes gallecs podrien obtenir entre 13 i 15 diputats i serien el tercer i últim partit que té segur obtenir representació a les eleccions gallegues, per darrere va Sumar. El projecte de Yolanda Díaz a Galícia és encapçalat per Marta Lois, qui fins fa poc era portaveu al Congrés dels Diputats. El pas de Lois a la campanya gallega no assegura a la formació aconseguir un escó més. En aquest cas, la formació empitjora resultats respecte a l'anterior CIS, ja que aleshores aspirava a quedar-se amb 0 o 2 escons, ara, el màxim a què aspira és un. Per altra banda, Podemos, que es va presentar en solitari als comicis, quedaria fora de la cambra. 

Vox, lluny de la Xunta

En el cas gallec, el PP no s'està trobant només perdent la representació i allunyant-se la majoria absoluta, sinó que té davant un futur parlament sense el seu principal aliat per formar governs autonòmics: Vox. La formació d'extrema dreta no aconseguiria representació en els comicis gallecs, segons el sondeig del CIS. Aquest pronòstic coincideix amb el que aquesta mateixa institució va fer fa gairebé dues setmanes. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!