El pròxim diumenge 18 de febrer tindran lloc les eleccions gallegues del 2024, convocades anticipadament pel president de l'autonomia Alfonso Rueda i candidat del PP en aquests comicis. Tot i que les enquestes mostren una clara victòria dels populars en un dels seus feus a l'Estat, el dubte és sí aquest triomf a les urnes serà suficient per mantenir la plàcida majoria absoluta amb la qual governen des de fa anys a Galícia, primer amb el president nacional del partit Alberto Núñez Feijóo al capdavant i després amb Rueda, el seu substitut. Cal tenir en compte que la majoria absoluta al parlament gallec està fixada als 38 diputats, una xifra que en les eleccions del 2020 el PP va superar, aconseguint 42 escons. Les enquestes situen el Bloc Nacionalista Gallec (BNG), liderat per Ana Pontón, com a segona força més votat fet que o bé podria consolidar-los com a principal partit de l'oposició per davant del Partit Socialista de Galícia, o com a força que lideraria una majoria alternativa per fer fora el PP en cas que Rueda perdi la majoria absoluta. L'altre dubte d'aquestes eleccions implica conèixer el paper de Vox i Sumar, dues formacions que segons els sondejos quedarien fora del Parlament.
 

🔴 Eleccions a Galícia 2024, DIRECTE | Votacions, enquestes i última hora dels candidats

🗳️ Eleccions Galícia 2024: candidats i claus dels seus programes

📆 Eleccions a Galícia 2024: data, calendari electoral i horaris
 

En perill la majoria absoluta del PP, en la primera enquesta del CIS

En la primera enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques, el PP aconseguiria entre 36 i 38 escons amb un 43,2% dels vots que l'atorgarien, el que suposa una davallada d'entre 4 i 6 seients pel que fa als resultats dels 42 als darrers comicis de 2020, per la qual cosa els 'populars' podrien perdre la majoria absoluta i s'obre la porta a una majoria alternativa de les esquerres, gràcies a un acusat creixement del BNG i el PSdeG-PSOE. L'enquesta apunta que el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) es manté com a segona força i aconseguirien entre 20 i 23 escons (29,3% del suport). El PSdeG-PSOE també experimentaria un lleuger creixement pel que fa als comicis anteriors. Enguany, aconseguirien el 20,4% dels vots, el que suposaria entre 17 i 18 escons. Per a Sumar, el CIS pronostica el 3,5% dels vots, el que atorgaria entre 0 i 2 escons, i Vox tornaria a quedar fora del Parlament gallec. 

La segona enquesta del CIS frena el PP

La segona enquesta del CIS situa el PP amb entre 34 i 38 diputats, un important descens respecte a la representació d'aquesta última legislatura i que, a més, deixaria els populars sense majoria absoluta en les primeres eleccions a l'Estat des de les generals que va guanyar Feijóo i també des de la investidura de Pedro Sánchez amb el vot de l'independentisme a canvi, entre altres coses, de la llei d'amnistia. Concretament, el CIS dona un 42,2% dels vots al PP i situa en segon terme, a deu punts de distància (22,9%) el BNG de Pontón. Aquest seria un molt bon resultat per als nacionalistes gallecs, consolidats com a segona força i que veurien millorar la seva representació dels 19 diputats actuals a 26 en la forquilla més alta del CIS i amb un increment del 8,9%. El PSdeG també milloraria, però només en mig punt la seva intenció de vot respecte del 2020 i el CIS li dona una forquilla d'entre 13 i 15 diputats, pels 14 que té ara. Segons el CIS el Parlament gallec només tindria 3 grups parlamentaris, ja que tant Sumar com Vox en quedarien fora, tot i que amb els de Marta Lois més a prop d'aconseguir representació. 

El tercer CIS segueix fent trontollar l'absoluta del PP

El tercer CIS segueix fent trontollar la majoria absoluta del Partit Popular a Galícia. L’últim dia que es poden publicar enquestes abans de les eleccions gallegues, el dilluns 12 de febrer, apunta que els populars aconseguirien una forquilla de 34 a 38 diputats, al llindar de la majoria absoluta, que se situa en els 38 escons. D’aquesta manera, Rueda podria perdre fins a vuit escons respecte als 42 que va assolir Feijóo el 2020. Per darrere, el BNG puja amb molta força i obtindria entre 24 i 31 diputats (ara en té 19) i el PSdeG arribaria als 9-14 diputats (ara en té 14). D’altra banda, Sumar (0-2), Vox (0-1) i Democracia Ourensana (0-1) podrien aconseguir una mínima representació i Podemos quedaria fora del Parlament de Galícia.

La resta d'enquestes, més optimistes pel PP

En la resta d'enquestes publicades durant les últimes setmanes, el PP hi surt molt més ben parat que al sondeig del CIS, tot i que la majoria constaten un petit descens dels seus representants, i només al de La Razón aconsegueix conservar els 42 diputats actuals. La resta d'enquestes li donen entre 39 i 41 escons, superant en el pitjor dels casos el llindar de la majoria absoluta. Segons la resta d'enquestes, el principal beneficiat al CIS seria el BNG, ja que en els seus sondejos el partit nacionalista gallec arriba com a màxim a aconseguir 23 escons, però la majoria de mitjans n'hi atorguen una vintena. En canvi, el PSOE es mou en tots els casos en la mateixa forquilla, entre 13 i 15 diputats. 

A només una setmana de les eleccions, diversos mitjans han publicat enquestes on el PP segueix mantenint la majoria absoluta, però per la mínima. Un sondeig d'El Mundo, elaborat per Sigma Dos, sosté que el PP podria aconseguir el 47,8% dels sufragis, i per tant quedar-se entre 39 i 41 escons; mentre que el BNG, li dona una forquilla d'entre 21 i 23 diputats (28% dels vots). El PSOE aconseguiria entre 12 i 13 escons, que també suposaria perdre algun diputat, ja que, actualment en té 14. En paral·lel, l'enquesta de GESOP per El Periódico, també situa Alfonso Rueda com a favorit per liderar la Xunta i el PP podria quedar-se amb 38-39 diputats (44,5 % dels vots). El BNG, que actualment té 19 escons, podria arribar a 24-25 (31,0 %). En aquest sondeig, el PSOE segueix quedant com el gran damnificat, en caure de 14 a 11-12 escons (15,5%). 

En canvi, l'enquesta de 40dB per a El País i la Cadena SER, la candidatura de Rueda segueix sent favorita, però mostra una tendència a la baixa. El sondeig col·loca el PP en una forquilla entre 36 i 40 escons (45,2% dels vots) al parlament gallec. És l'única enquesta que qüestiona la majoria absoluta del candidat popular per liderar la Xunta de Galícia. L'enquesta situa el BNG, liderat per Ana Pontón, com a segona força més votada amb una forquilla d'entre 22 i 25 escons (30%), actualment en té 19. La candidatura de José Ramón Gómez Besteiro pot trobar-se amb els pitjors resultats de la història dels socialistes gallecs. L'enquesta li dona al PSOE una forquilla d'entre 10 i 13 diputats (15,6% dels vots), el que suposaria perdre d'1 a 3 escons, ja que ara té 14 diputats.