A tan sols dotze dies de les eleccions madrilenyes, les coses continuen estant molt ajustades. Avui ha tornat a ser el torn del Centre d’Investigacions Sociològiques, amb una “enquesta flaix” com la que va fer per les eleccions catalanes. I torna a pronosticar gairebé un empat tècnic entre els blocs de la dreta i l'esquerra, tot i que amb avantatge per a les formacions progressistes. Isabel Díaz Ayuso es menja Ciutadans, però perd pistonada. En canvi, Pablo Iglesias i Més Madrid podrien forçar l'escenari de canvi d'hegemonia. El sondeig va ser fet sobre una mostra de 2.400 persones els dies 19 i 20 d'abril.

Sempre segons el CIS, el PP d’Isabel Díaz Ayuso arrasaria a les urnes, amb una forquilla d'entre 54 i 56 escons, entre tres i cinc menys que fa dues setmanes. El PSOE d'Ángel Gabilondo, que seria la segona força, també perdria força, amb 34-36 diputats, perdent-ne entre dos i quatre. En canvi, Més Madrid milloraria resultat, fins a entre 22 i 24 escons. També ho faria Unidas Podemos, amb entre 11 i 13 diputats a l'Assemblea de Madrid. Després de protagonitzar una campanya polèmica, l'extrema dreta de Vox també s'asseguraria la presència, amb 11-13 escons i un 8,2% dels vots. En canvi, Ciutadans no superaria el llindar del 5%, amb una intenció de vot del 4,6%.

Amb aquestes, els dos blocs, el de la dreta i el de l’esquerra, se situarien en una situació molt de frec a frec, amb lleu avantatge de les esquerres. La majoria absoluta se situa en 69 escons. Per la banda alta, Ayuso i Vox sumarien justament 69, però per la banda baixa en sumarien 65. I la presidenta de la Comunitat de Madrid, en cas de sortir-se'n, estaria de mans lligades davant l'extrema dreta. En canvi, les esquerres sumarien 67 escons per la banda baixa i 73 per la banda alta. Caldrà veure qui se la fica a la butxaca el 4 de maig.

Una dada també rellevant. En la pregunta sobre la intenció de vot, el 19,6% respon que “no ho sap encara”, gairebé un de cada cinc madrilenys, i l’11% no contesta. Per altra banda, el 3,2% assegura que no anirà a votar.

Gabilondo, la millor nota

Com a bon professor, el socialista Ángel Gabilondo és qui s’emporta la millor nota en la valoració que fan els enquestats dels candidats a les eleccions. Ho fa amb una nota de 5,6 sobre 10. El segueixen la candidata de Més Madrid, Mónica García, amb un 5,3, i la presidenta Isabel Díaz Ayuso, amb un 5,1. Són els únics que aproven. El rànquing el tanquen Edmundo Bal, amb un 4,1; la ultra Rocío Monasterio, amb un 3,3, i Pablo Iglesias, amb un 3,1.

Últim CIS amb polèmica

L’anterior CIS, del passat 5 d’abril, pronosticava un empat tècnic entre els dos blocs, el de la dreta i l’esquerra, a 68 escons. I la desaparició de Ciutadans, que impediria que algú exercís de frontissa. Un escenari tan polaritzat, si no hi ha maniobres estranyes com el tamayazo, estaria pràcticament abocat a una repetició electoral.  Tot i això, les projeccions de l'organisme presidit per Tezanos no acabaven d'encaixar. Com van assenyalar diversos analistes i experts en enquestes, i com es podia comprovar en qualsevol simulador d’Hondt, en realitat hauria d’haver donat una majoria a les esquerres (70 escons contra 66).