El govern espanyol és la institució que surt pitjor parada de la crisi del coronavirus. Segons un estudi especial del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), fins a sis de cada deu espanyols ha empitjorat la seva valoració de l’executiu de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias arran de la pandèmia, mentre només dos de cada deu l’han millorada. Just per darrere, en desconfiança, se situen els governs autonòmics, la Unió Europea i els governs municipals. En tots aquests casos són més els enquestats que han empitjorat la valoració que els qui l’han millorat. El sondeig va ser fet entre el 23 i el 31 d’octubre. Paradoxalment no inclou cap pregunta sobre vacunes.

Concretament, el 59,9% dels espanyols “ha empitjorat la seva opinió” del govern espanyol durant aquests mesos, mentre el 18,2% l’ha "millorat" i el 15,1% la manté “igual”. En el cas dels governs autonòmics, el 47,1% dels enquestats ha empitjorat la seva valoració mentre el 26,9% l’ha millorat i el 18,5% la manté com abans de la pandèmia. En aquest estudi especial sobre la covid-19 i les seves conseqüències no hi ha dades desglossades per territoris.

Per altra banda, un 37,5% ha empitjorat la seva opinió de la Unió Europea i un 25% l’ha millorat. En el cas dels governs municipals, un 34,9% l’ha empitjorat i un 31,2% l’ha millorat. Més enllà de les institucions, els mitjans de comunicació també reben: el 47,% ha empitjorat la seva valoració i només el 22,9% l’ha millorat. Els grups més ben parats són les ONG (millora del 60,5%), la Policia Nacional i la Guàrdia Civil (millora del 54,8%), el personal docent (millora del 54,6%) i el sistema de salut (millora del 49,4%).

Sense rastre de vacunes

A l'estudi especial hi ha una gran absència: les vacunes. Pocs dies després d'anunciar Pfizer els resultats positius dels seus assajos clínics, no apareix l'opinió dels ciutadans en el baròmetre. En l'últim sondeig del CIS s'hi ha constatar una dada alarmant. Preguntats sobre si estaven disposats a vacunar-se immediatament quan hi hagi vacuna, el 43,8% responien que no. El 40,2% responia que sí, el 2,2% “si té garanties”, el 0,2% “segons l’origen de la vacuna”, el 0,2% “si hi ha informació suficient i el 0,2% “per consells de les autoritats, científics o sanitaris”. El 12,4% no ho sabia o estava dubtant.