Falta un mes per a les eleccions de la Comunitat de Madrid, i es van dibuixant diversos escenaris. El més rocambolesc, el que pronostica aquest dilluns el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). Si bé l’enquesta preelectoral madrilenya vaticina una victòria aclaparadora d’Isabel Díaz Ayuso, també estima un empat tècnic entre els dos blocs, el de la dreta i l’esquerra, a 68 escons. I la desaparició de Ciutadans, que impediria que algú exercís de frontissa. Un escenari tan polaritzat, si no hi ha maniobres estranyes com el tamayazo, estaria pràcticament abocat a una repetició electoral. El sondeig va ser realitzat sobre una mostra de 4.000 entrevistats entre els dies 19 i 28 de març. Tot i això, les projeccions de l'organisme presidit per Tezanos no acaben d'encaixar. La polèmica està servida.

Sempre segons el CIS, el PP d’Isabel Díaz Ayuso arrasaria a les urnes, amb 59 escons i a només 10 de la majoria absoluta, que se situa en 69. El PSOE d’Ángel Gabilondo pràcticament repetiria resultats, amb 38 escons, però passaria de primera a segona força. La tercera seria el Més Madrid d’Íñigo Errejón, amb 20 escons, els mateixos que té ara. La irrupció de Pablo Iglesias faria que Unidas Podemos salvés els mobles i fins i tot millorés resultats, passant de 7 a 10 diputats. La representació la tancaria Vox, amb 9 escons, tres menys.

En canvi, Ciutadans desapareixeria, quedant-se amb el 4,4% d’intenció de vot i no superant el llindar del 5%. Vox, amb el 5,4%, es quedaria a les portes de desaparèixer (entra dins del marge d'error). Si també quedés fora, les esquerres podrien arribar a tenir majoria. Llegint el sondeig, s'observa com l'auge d'Ayuso procedeix de la desplomada de Ciutadans i del terreny menjat a Vox.

D'aquesta manera, els dos blocs, el de la dreta i el de l’esquerra, empatarien a 68 escons, tots dos a un sol diputat de la majoria necessària a l’Assemblea de Madrid. En percentatge de vot, el PP, Vox i Ciutadans sumarien el 49%. El PSOE, Més Madrid i Unidas Podemos, el 48,8%.

WhatsApp Image 2021 04 05 at 14.48.02 (1)

WhatsApp Image 2021 04 05 at 13.39.47

Dades que no encaixen

Paradoxalment, les estimacions d’intenció de vot no encaixen amb les estimacions de la distribució d’escons, com han assenyalat diversos analistes i experts en enquestes que han qüestionat el CIS. La traducció en diputats, com es pot comprovar en qualsevol simulador d’Hondt, donaria una majoria a les esquerres (70 escons contra 66). No obstant això, fonts del CIS consultades per ElNacional.cat desmenteixen que es tracti d’un error. Aquestes mateixes fonts assenyalen que hi ha fins a quinze models diferents de projecció i que és “normal” que les projeccions d’intenció de vot i d’escons no encaixin. En aquest cas, s’ha modulat amb el record de vot dels últims quatre baròmetres mensuals. Fent la traducció de la cuina de vots a escons, sense altres filtres, els resultats serien els següents:

PP: 58 (-1)

PSOE: 37 (-1)

Més Madrid: 21 (+1)

Podemos 12 (+2)

Vox: 8 (-1)

Ayuso suspèn pels pèls

L’enquesta també pregunta per la gestió que s’ha fet a la Comunitat de Madrid. La presidenta i candidata a la reelecció, Isabel Díaz Ayuso, suspèn pels pèls, amb una nota mitjana de 4,9 sobre 10 sobre els seus dos anys a la Puerta del Sol. Preguntats particularment sobre la gestió que ha fet el seu govern de la crisi del coronavirus, el 36,6% la qualifica com a “bona” o “molt bona”, mentre el 43,4% la descriu com a “dolenta” o “molt dolenta”. El 18,3% dels enquestats la considera “regular”.

Així, el candidat millor valorat és el socialista Ángel Gabilondo, amb un 5,6, i el segueix la de Més Madrid, Mónica García, amb un 5,4. Són els únics que aproven. Per darrere se situen Isabel Díaz Ayuso (4,9), Edmundo Bal (4,3), l’ultra Rocío Monasterio (3,6) i, en última posició, l’exvicepresident espanyol Pablo Iglesias (3,2).