La gestió del coronavirus continuaria fent créixer el govern de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. Almenys això és el que projecta el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que en el seu baròmetre especial de juliol apuntala els dos socis de la coalició. Pujarien un punt i mig més en detriment del Ciutadans d'Inés Arrimadas. També fa pujar el PP, a costa de l'extrema dreta de Vox. Per segona enquesta consecutiva, el sondeig ha guardat en un calaix la pregunta sobre la gestió que ha fet l'Estat de la pandèmia. En les dues ocasions que va preguntar, l'executiu va suspendre estrepitosament, arribant a percentatges del 48,4%.

Un cop més, segons el CIS, el PSOE de Pedro Sánchez arrasaria a les urnes, amb una intenció de vot del 32,1%, nou dècimes més que al baròmetre del mes de juny. Li trauria onze punts al PP de Pablo Casado. Per la seva part, el soci petit de La Moncloa també creixeria en set dècimes. Unidas Podemos i les seves confluències de l’11,4% al 12,1% dels sufragis. La formació de Pablo Iglesias recuperaria la posició de tercera força, almenys en vots, que li havia robat l’extrema dreta de Vox. Si fa un mes els membres de l’executiu sumaven el 42,6% dels sufragis, avui pujaria en un punt i sis dècimes, fins al 44,2%.

Per contra, el bloc de la dreta continuaria retrocedint lleugerament, aquest cop en tres dècimes, situant-se en el 41,6%. El Partit Popular es mantindria com a segona força i líder de l’oposició indiscutible, pujant poc més d’un punt fins al 21,2%. Però els altres dos integrants del bloc tindrien fuites respecte l’anterior baròmetre. Els ultres de Vox serien quarta força i perdrien nou dècimes, fins a l’11,6% d’intenció de vot. I Ciutadans trencaria la tendència alcista, deixant-se sis dècimes fins al 8,8% dels sufragis.

Pel que fa a les forces independentistes catalanes, ERC creixeria una dècima fins al 2,7% de vot a tot l’Estat, JxCat en pujaria tres fins a l’1,5% i la CUP en baixaria una fins al 0,6%. Al País Basc, tant el PNB (1,3%) com EH Bildu (0,8%) perdrien una dècima. Una dècima que és la que guanyaria el BNG a Galícia (0,7%).

Amb aquesta correlació de forces, el PSOE i Unidas Podemos fregarien la majoria absoluta en vots (49,1%) amb els socis de la moció de censura i la investidura. En canvi, optant per la via de Ciutadans, la sobrepassarien (53%).

Només Sánchez aprova per la mínima

Pel que fa a la valoració de líders polítics, aquest cop Pedro Sánchez aconsegueix un aprovat raspat, per la mínima, amb un 5,1. Els altres dirigents estatals no se’n surten. A continuació van Inés Arrimadas (3,9), Pablo Iglesias (3,7), Pablo Casado (3,5) i Santiago Abascal (2,5). Malgrat l’aprovat, fins al 65,1% té poca o cap confiança en el president espanyol.

Mesures més exigents

Fins al 62,3% dels enquestats creu que caldria aplicar mesures més exigents per fer front a la pandèmia. Per contra, només el 32,7% de les persones sondejades considera que es pot continuar amb les actuals mesures. Tots ells estan molt preocupats per les conseqüències econòmiques que ha deixat i deixarà el coronavirus. El 78,4% preveu que seran “molt greus” i el 18,7% “força greus”. Només 1,8% augura que seran poc o gens greus.