El PP tornaria a guanyar les eleccions generals si se celebressin avui, amb el 32,3% dels vots, tot i que amb cinc dècimes menys que el 26-J. També Unidos Podemos i Ciutadans baixarien respecte a les últimes eleccions. L'únic partit a nivell estatal que sí que puja és el PSOE, tot i que amb un tímid repunt. 

Així doncs, els populars passarien de tenir el 33% dels vots a tenir-ne un 32,5%, mentre que els socialistes passarien de 22,6% a 23,1%. Els més perjudicats per aquest nou baròmetre seria Podemos en primer lloc, que perdria més d'un punt (passant del 21,1% al 19'6%), mentre que Ciutadans perdria també tot un punt (passant del 13% al 12% dels vots). 

Baixada general

Tret dels socialistes, la baixada és generalitzada als grans partits espanyols, que tot i la repetició dels comissis encara no han aconseguit posar-se d'acord per tirar endavant la investidura. Així ho reflecteix l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) elaborat entre l'1 i l'11 de juliol, pocs dies després dels comicis del 26-J i un cop ja havia començat la primera ronda de contactes que va fer Rajoy amb els principals líders dels partits del Congrés, tret de Bildu. 

El PP, guanyador també en intenció de vot

En vot –que són les respostes espontànies dels enquestats, sense passar per la "cuina" del CIS–, el PP passa a ser el partit més votat i arriba al 19,4 per cent, dos punts i mig més que a l'anterior baròmetre d'aquest institut sociològic, que li donava el 16,8 per cent.

Els populars han arrabassat així el primer lloc a Unidos Podemos, que juntament amb les seves confluències, era fins a l'últim baròmetre el més assenyalat pels enquestats. Amb les noves dades a la mà, passen del 18,2% de les respostes al 15,9%. Fins i tot, per darrere del PSOE.

Els socialistes també milloren en aquest punt, passant del 14'16% al 16,7%. Per la seva banda, Ciutadans baixa quatre dècimes, del 8'5 al 8'1%. 

Pel que fa a l'abstenció, augmentaria fins a dos punts i mig sobre l'últim sondeig del CIS fins a situar-se en el 13'4%, si bé hi ha un altre 10'2% que no sap què faria si hi hagués noves eleccions i un 5'6% que es nega a contestar. 

Rivera i Sánchez, els més ben valorats

El president de Ciutadans, Albert Rivera, i el del PSOE, Pedro Sánchez, es mantenen com els líders dels quatre grans partits més ben valorats. Tot i això, tots dos han obtingut pitjors resultats que en l'enquesta elaborada abans dels comicis. Rivera és el més ben valorat amb un 3'96, però molt seguit de Sánchez que ha obtingut un 3'93.

Per darrere de Rivera i Sánchez, se situen el líder de Podemos, Pablo Iglesias, amb una nota de 3'48, mentre que el president del Govern i del PP, Mariano Rajoy, és el pitjor valorat dels quatre amb una puntuació de 3'35. Tot i això, en comparació amb el baròmetre del CIS donat a conèixer el 9 de juny, tant Iglesias com Rajoy milloren la seva valoració.

El polític més ben valorat, però, és el dirigent de Compromís Joan Baldoví, que té una puntuació de 4'96.