En les enquestes recents s’està observant un cert canvi de paradigma. Avui ha estat el baròmetre del CIS qui ha pronosticat un important retrocés dels partits que governen Espanya, de fins a un punt i mig, en valors inferiors al gener d’enguany, quan es va constituir. També perden força alguns socis del govern espanyol de coalició, com ERC. Per contra, la dreta i l’extrema dreta recuperen una petita part del terreny, que puja gairebé dos punts i mig. El baròmetre s’ha fet coincidint amb l’aprovació dels pressupostos al Congrés, la regularització de les targetes opaques del rei emèrit o la crisi migratòria de les Canàries.

Amb les dades damunt la taula, el CIS torna a pronosticar una victòria sòlida del PSOE de Pedro Sánchez, que no obstant això perdria nou dècimes respecte a fa un mes, fins al 29,5%. En canvi, el PP de Pablo Casado es consolidaria com a segona força, amb el 19,2%, sis dècimes més que el novembre i a deu punts dels socialistes. L’extrema dreta de Vox seria la tercera força, amb vuit dècimes més, fins al 14%. L’altre soci de La Moncloa, Unidas Podemos, també perdria pistonada: de l’11,4% de fa un mes al 10,8% d’ara. Ciutadans guanyaria un punt, fins al 10,5%, frec a frec amb la formació de Pablo Iglesias. 

Així, per blocs, els dos integrants del govern espanyol sumarien el 40,3% dels vots, sense tenir en compte els seus socis. És un punt i mig menys que ara fa un mes. En canvi, la triple dreta pujaria 2,4 punts més, fins al 43,7%.

Pel que fa a les forces independentistes catalanes, ERC seria la primera amb el 2,9% d’intenció de vot al conjunt de l’Estat, tres dècimes menys després de donar suport als comptes de l'Estat. Per contra, Junts per Catalunya es mantindria estable en l’1,7% dels sufragis. La CUP pujaria lleugerament, una dècima, fins al 0,8%. Un fenomen diferent al dels partits bascos: mentre el PNB perd una dècima, fins a l'1,4%, el nou paper d'EH Bildu li fa guanyar mig punt, fins a l'1,2%.

Tots els líders suspenen

Com ja és una tònica dels últims anys, cap líder polític espanyol aprova l’examen dels ciutadans. El que més ben parat en surt és el president Pedro Sánchez, amb una nota de 4,4 sobre 10. Per darrere se situen Inés Arrimadas (3,6); el cap de l’oposició, Pablo Casado, que millora imatge (3,4); el vicepresident Pablo Iglesias (3,3), i el dirigent ultra Santiago Abascal (2,3).

Pel que fa a la confiança, la majoria tampoc no confia en el president del govern espanyol: només el 28,3% en té una imatge favorable, mentre que el 68,7% hi té “poca o cap confiança”.

La crisi econòmica, principal problema

Preguntats sobre quins són els principals problemes dels espanyols, el 42,6% dels catalans situen la crisi econòmica entre els dos primers problemes. Per darrere se situen la crisi sanitària (38%), l’atur (28,1%), els “problemes polítics en general” (22,1%), el “mal comportament dels polítics” (20,3%) i la sanitat (19,1%). Només l’1,4% cita la independència de Catalunya entre les seves principals preocupacions.