Les millors perspectives de Juanma Moreno de cara a les eleccions del pròxim 19 de juny semblen consolidar-se. Aquest dilluns el CIS ha fet pública una enquesta flash en la qual atorga el Partit Popular una ampla victòria en els comicis d'Andalusia. Els populars se situarien molt per davant del partit socialista, el qual fins ara centrava el nombre més gran de vots. No només poden millorar els seus resultats anteriors, sinó que en el millor dels escenaris la seva dependència en altres formacions com Vox seria molt reduïda. Segons el CIS, el PP andalús aspira a recollir entre el 35,4 i el 38,4% dels vots, millorant el que el darrer CIS li augurava, un 35%, i els seus resultats de l'any 2018, on va concentrar el 20% del total de vots. Tanmateix, el més destacat que superaria al PSOE andalús per deu punts, ja que aquest aspira a reunir entre el 23,8 i 26,6% dels vots. 

Enquesta CIS eleccions Andalusia   Maria López Moya
Infografia: Maria López Moya

Les eleccions andaluses són una cita que afavorirà tota la dreta espanyola, perquè no només els populars milloren les seves marques, sinó que l'extrema dreta també ho farà. Segons el darrer sondeig del CIS, Vox obtindria entre el 13,6 i el 15,8%, mentre que en les darreres eleccions van aconseguir un 11%. És un creixement notable que li permet a l'extrema dreta consolidar-se en el Parlament andalús encapçala per una de les figures més fortes de Vox: Macarena Olona

No a tothom de l'espectre de la dreta andalusa millora els seus resultats, Ciutadans és l'excepció. La formació taronja segueix recollint mals auguris de les enquestes, inclosa la del CIS. El partit passaria del 18,3% dels vots a, en el millor dels casos, el 4,5%. En el pitjor dels escenaris es trobaria amb un 3,3% dels vots emesos, fets que els situa a la porta de sortida del Parlament andalús. 

Temps difícils per l'esquerra andalusa  

Des de fa temps que Andalusia està donant l'esquena al seu passat socialista i el pròxim 19 de juny aquesta posició es remarcarà. Els socialistes aconseguiren entre el 23,8 i 26,6% dels vots, fet que els situa lluny del gairebé 28% que van obtenir l'any 2018. D'aquesta manera, el PSOE passaria a ser segona força a l'hemicicle. És un cop dur per als de Juan Espadas, que no veu ni possible arribar a la Junta d'Andalusia. 

Malgrat tot, els socialistes no són la formació d'esquerres que surt més malparada. Adelante Andalucía passaria del 16% dels vots el 2018, a un 4,5 o 5,9%. La divisió entre les formacions de l'òrbita de Podem a Andalusia els passa una gran factura. Malgrat que la principal afectada és Adelante Andalucía, la coalició Por Andalucía, sorgida com a alternativa, també els va especialment bé, ja que assoliren entre un 9,4 i un 11,4% dels vots.  En tot cas, perden força respecte dels anteriors comicis. 

Juanma Moreno, el preferit 

En la seva enquesta, el CIS ha consultat quin és el líder polític que prefereixen i hi ha un clar preferit: Juanma Moreno. El 42,9% dels andalusos volen que el popular sigui el president de la Junta. El segon més valorat és Espadas, però està lluny de competir amb el popular, ja que només el 16% dels ciutadans els prefereixen a ell com a president. Dues candidates radicalment diferents treuen resultats idèntics en aquesta pregunta. El 6,8% dels andalusos volen que la presidenta sigui María Teresa Rodríguez i un altre 6,8% vol que ho sigui Macarena Olona, però al mateix temps només el 4,6% dels andalusos consideren que la candidata Vox és la que més es preocupa pels problemes d'Andalusia.