En plenes negociacions entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, que cada cop estan més enfangades, arriba el baròmetre del CIS sobre els pactes postelectorals. I les lectures que se'n poden fer són moltes i en molts sentits. Per una banda, el govern monocolor dels socialistes és la primera opció dels espanyols. No obstant això, per l'altra, les opcions que passen per un govern de coalició de les esquerres sumen el 26,4% de les preferències, mentre el 22,2% aposta per un govern dels socialistes en solitari amb suports externs.

L'enquesta arriba l'endemà de la cinquena reunió entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias al Congrés dels Diputats, que va acabar d'embarrancar les negociacions amb una pluja de retrets creuats. Mentre el PSOE no vol cedir seients del Consell de Ministres al seu soci, Unidas Podemos no es mou de la seva exigència d'un govern de coalició amb representació proporcional de membres de la seva formació.

 

Així, segons el CIS, la primera opció dels espanyols és “un govern del PSOE en solitari amb suports puntuals d’altres partits”, amb el 20,2%. La segona, “un govern del PSOE i Ciutadans”, amb el 16,1%. La tercera, “un govern del PSOE i Unidas Podemos amb suport de partits nacionalistes no independentistes, amb les abstencions necessàries”, amb el 15,8%. La quarta, “un govern del PSOE, Unidas Podemos i partits independentistes”, amb el 10,6%. La cinquena, un tripartit PP-Cs-Vox, amb el 10,1%. I la sisena, un govern del PSOE amb suport de CC, Compromís, el PRC i l’abstenció del PP i Cs, amb el 2,2%.

Però, si s'agrupen les opcions, el panorama canvia radicalment. Les opcions que inclouen Unidas Podemos a la Moncloa sumen el 26,4% dels suports, mentre les que aposten per un govern en solitari només el 22,4%. Totes dues vies superen l'entesa entre Pedro Sánchez i Albert Rivera.

Catalunya, més pro-coalició

Si anem als resultats dels enquestats a Catalunya, l’entrada d’Unidas Podemos al govern espanyol surt reforçada. La primera opció pels catalans és un govern del PSOE, Unidas Podemos i els independentistes, amb el 38,4% dels suports. La segona, el govern en solitari amb el 14,2% de les preferències. La tercera, un govern del PSOE i UP amb suports de partits nacionalistes no independentistes i abstencions. I la quarta, l’aliança entre el PSOE i Ciutadans, amb el 8,8%. D’aquesta manera, el govern de coalició d’esquerres és àmpliament majoritari amb el 51,3%.